Ирина Гигова

Знаете ли къде освен на софийския булевард „Витоша" може да срещнете най-много красиви български момичета на квадратен километър? В Калифорния, където всички с амбиции и мечти в моделското или артистичното поприще, имат най-добри перспективи. Актрисата Боряна Павлова, която от 25 години се е установила именно в Калифорния, обаче непрекъснато разширява географията на създадения преди 4 години от нея конкурс „Мис България в САЩ". За красивата надпревара към офиса й в Ню Йорк от всички щати вече прииждат по около стотина кандидатки с BG корени, 15-20 от които са селектирани за шоуто на финалния кръг.

С инициативата си Боряна е отворила пред някои от тях вратите на големия моден бизнес. Като председател на журито в последното издание дизайнерът Андрес Акино, който е и продуцент на провежданите два пъти годишно Седмица на модата в Ню Йорк, си харесва победителката и една от подгласничките за участие и в неговите дефилета на най-престижния моден форум в Америка. Силвия Тасева, бивша гимнастичка, която преди време печели наградата „Най-добър талант в конкурса" на Павлова, пък вече поставя хореографията на интермедиите между ревютата от нюйоркската модна седмица. Сега Акино е предложил на Боряна да организират двете събития съвместно, за да затегнат връзките в бранша.

„Запомнила съм абсолютно всички момичета, с тях си оставаме голямо семейство, което всяка година се увеличава - признава упоритата представителка на най-дейната зодия, Овен. -Като се записват, повечето от тях казват, че го правят, за да се срещнат с други българи, защото там, където живеят, няма. Идват за хубавото преживяване. След това продължават да си пишат, ходят си на гости, канят се на годежи и сватби." Сред спонсорите на конкурса са момчетата от компания за камионни превози в Чикаго, също нашенци. Финансовата равностойност на титлите понастоящем не е малка - 7,000 долара за носителката на короната, по $3,000 и $1,000 за първата и втората подгласничка. Идеята е с тези средства да могат да си платят поне за семестър от учебната година, тъй като до една конкурентките от най-новата реколта са студентки, горда е Боряна.

През 2011 г. Павлова основава български женски клуб в Ню Йорк, който почти всеки месец представя пред публика изтъкнати хора на изкуството и изявени професионалисти от най-различни сфери. Малко по-късно Боряна случайно попада на парад на италианската общност из улиците на мегаполиса, воден от красавица с лента „Мис Италия по света". И споделя с нашия консул там защо и българките да нямат подобен форум... За Боряна работата по конкурса „Мис България в САЩ" обаче е донякъде и израз на носталгия по светлината на прожекторите.

Едно от най-красивите момичета от някогашния клас на проф. Николай Люцканов във ВИТИЗ, който са завършили Владо Пенев, Марта Вачкова, Красимир Доков и още мнозина известни днес БГ актьори, отрано се радва на любовта на кинокамерите. Тя е дръзката циганка Божура от филма „Женски сърца" по разкази на Йордан Йовков, който телевизиите почти всяка година завъртат отново и отново около 8 март. В „Татул" по Георги Караславов е снаха на Емилия Радева, снимала се е в „Паркинг" на режисьора Жарко Павлович, в „Пълнолуние без край" на Павел Кольовски и т.н. За кратко отива по разпределение в Михайловградския театър, където играе в „Сън в лятна нощ" и в съветската пиеса „Омагьосаната мелница", където също съвсем по шекспировски се превъплъщава и в момче, и в момиче, понеже героинята й е влюбена в командира на полка и се преоблича, за да бъде близо до него като адютант...

„Аз всъщност никога не съм се разделяла с България, винаги съм я носила в сърцето, колкото и шаблонно да звучи този израз. Тръгнах за чужбина заедно с голямата вълна, когато там имаше режим на тока, купони и хората бягаха със самолетите за Куба. Но всички, които тръгнахме тогава, не сме го направили, за да останем в Америка завинаги. Живеем с мисълта, че ще се върнем. Наистина този период се проточи много дълго, но всяка година се надяваме, че в Родината ще стане по-добре", обяснява сънародничката ни с US паспорт. Според нея в момента се наблюдава обратната тенденция - на завръщане. Много от връстниците й емигранти само след 10 години трудов стаж в Америка вече имат право да се оттеглят с прилична пенсия, пък и с напредването на възрастта сякаш емоциите надделяват над стремежа да се печелят пари. На дневен ред идват ангажиментите към остаряващите родители, а майката на Боряна така или иначе я чака в България...

След толкова години може би ми е време да се „пенсионирам" от чужбина, шегува се тя. „Трудно е човек да вземе категорично решение. Най-добре е да можеш да изградиш някакъв мост между двете държави, което и се опитвам да постигна."

В САЩ Боряна Павлова поддържа връзки с българските имена в професията, които, макар все още да не са се реализирали в Холивуд, са изявени и участват в артистичния живот. Такава е приятелката й Евгения Радилова (бившата адреналинка Ени от „Господари на ефира"), която се снима в доста филми, и то в роли, които се забелязват. „Даже напоследък в американските медии излизат статии, че я готвят за момиче на Джеймс Бонд", издава Боряна. В Ню Йорк е и драматургът Майя Праматарова: „Откакто я познавам, написа 4 пиеси, като и в четирите участват български актьори емигранти. Както казват там, for living, ние работим други неща, но актьорът си остава актьор."

Самата тя повече от десетилетие се труди като асистент в лекарски офис. Тича по цял ден около посетителите, но в чантата си винаги носи нещо официално за преобличане за представителните мероприятия на клуба й вечер, защото между двете няма време да се прибере у дома. „Много е пълен денят. Няма обедна почивка. Там разпускаш само в петък вечерта и в събота; в неделя всеки се готви за работната седмица. Най-добрата ми приятелка, която живее в близкия Ню Джърси, цял месец не успя да дойде да ме види, като бях болна, и ми изпрати кутия шоколадови бонбони по пощата. Не можеш да се сърдиш на никого - знаеш, че всеки е зает", наясно е Боряна. В почивните си дни тя обича да гледа мюзикъли на Бродуей или ходи в гръцкия квартал „Астория", където са се устроили повече българи, а в заведенията често кафе ти поднасят симпатични български момичета. Иначе в Ню Йорк сънародниците ни са много разпръснати - на по 3 часа път с автомобил, така че всеки си организира нещата, където живее. Случвало се е в своя квартал Павлова да засече по магазините да пазаруват Ал Пачино, Ханк Азария или Майкъл Дъглас с Катрин Зита-Джоунс - просто и те имат жилища в съседство.

Америка вече не е такава, каквато беше, това обаче го знаят само хората, които са отдавна тук. Туристите могат да имат мнение, но то не е реално, категорична е Боряна. „Има железни закони от стотици години, всяка жаба си знае гьола и това буди респект. Държат си на цената, грижат се за здравето си... В Америка никой не пуши. Няма седене по кафенетата по цял ден, ако имаш обедна почивка, по-скоро ще отидеш на фитнес, отколкото да седнеш на маса. Работохолици са - за отпуски и воаяжи не е прието непрекъснато да се говори. В България всичко ми се струва като магия - сравнява калената в емиграция българка. - Много пушат хората там, направо им се чудя. И се сблъсках с един особен феномен: обедната почивка, която е като работно време. По инстанциите всички са в обедна почивка, която продължава безкрайно дълго. Цигарите и обедната почивка - за мен тия две неща са абсолютно непонятни."

Идеологът на „Мис България в САЩ" обаче съзира и положителни промени. Смята, че за младите, които искат да се реализират в Родината, са създадени добри условия, има високи заплати - особено в IT сектора възнагражденията според нея са по американския стандарт. „Навремето бяха писали за мен статия със заглавие „Една българска мечтателка в Ню Йорк". Аз наистина продължих да сънувам розови сънища - човек трябва да предизвиква положителна енергия. Затова и да видя нещо лошо в България, все си мисля, че ще се оправи, че не е възможно да остане така", оптимистка е актрисата, която се надява да има все повече хубави поводи да се задържа в Родината.

Боряна се прибира всяка година в България, но точно в момента професионалната ситуация около нея е особено динамична. Ще я видим в новия сезон на докторския сериал „Откраднат живот", който тръгва по Нова през септември. Ролята й е доста атрактивна: ще бъде разтропаната леля на една от пациентките в клиниката, която ще се окаже „маман" на публичен дом, а „племенницата" - „пеперудка", пребита от клиент. „Досега във филмите винаги съм била от добрата страна, но пък промяната е интересна", обяснява актрисата. Преди две седмици я викат и на кастинг за мащабна продукция на Франсис Форд Копола за съдбата на евреите, части от която ще се снимат в България. „Споделям го просто като факт, че не са ме забравили. Не е нещо на живот и на смърт, приятна ми е самата ситуация", скромничи Боряна. Освен това с няколко свои пишещи колежки, които също се подвизават предимно зад граница, се готвят да поставят пиеса в Родината. Те са Ирен Кривошиева, Светлана Атанасова, Силва Аврамова, Лилия Славова. Учредили са своя фондация „Ние се върнахме". Ирен вече е завършила текста, вдъхновен от техните истории, но обсъждат и други варианти - например всяка да напише отделна част и да обединят парчетата. Групичката неотдавна представи свои произведения - разкази, фрагменти от романи, поезия, в клуб „Перото" в НДК.