Гледките от центъра на Киев са като от бойно поле

Ескалацията и радикализацията на уличната истерия и безизходното и ожесточено политическо противопоставяне в Украйна доведоха до неизбежното - човешки жертви, палежи и погроми в Киев, революционно превземане на местните управи в цял ред градове в централната и западната част на страната (Лвов, Ровно, Полтава, Хмелницки - все места, където украинският език е основен и хората не обичат да общуват помежду си на руски; обратно - в източните градове, където се говори предимно руски, протести почти няма, а населението е настроено проправителствено), пълен срив на доверието сред гневните тълпи вече не само към властите, но и към опозиционните водачи. На този саморазрушителен фон идеята на президента Виктор Янукович да уталожи страстите с извънредно свикване на Върховната рада във вторник, по време на което правителството на премиера Микола Азаров подаде оставка, изглежда безнадеждно закъсняла. Трудно вече някой може да предугади към какво се носи Украйна със страшна сила.

Рязкото покачване на напрежението дойде след одобряването в Радата на 16 януари на цял пакет законови мерки за по-сурови наказания при неразрешени протестни акции и при блокиране на правителствени сгради и учреждения. С тях бяха въведени и забрани демонстрантите да крият лицата си под маски и каски. Опозицията веднага изригна, че законите били репресивни, и призова привържениците си към още по-масови протести. На много от последвалите прояви недоволните граждани се явиха с тенджери на главите, пародирайки така забраната за каски.

На 19 януари протестната вълна вече беше стигнала до високи градуси на радикализацията и по улиците доминираха не мирни демонстранти, а екстремистки настроени младежки отряди от т.нар. Десен сектор с прътове и с коктейли „Молотов", готови да громят всичко по пътя си. Гневът им се насочи колкото към властите, толкова и към лидерите на опозицията, които според екстремистите само говорели и не били способни да съборят управляващите. „Ние стоим на Евромайдана вече два месеца. Достатъчно време дадохме на политиците. Щом те нищо не правят, ние се вдигаме на бунт", казва 20-годишният Олег от Тернопол пред кореспондента на „Уолстрийт джърнъл".

Пръв си изпати най-дейният и забележим предводител на партията УДАР Виталий Кличко. Опитвайки се да призове към разум и въздържане от насилие нахъсаната да громи полицейски автобус тълпа, Кличко получи в лицето струя от пожарогасител, насочена от редиците на протестиращите. Отприщената след това вакханалия из киевските улици превърна центъра на украинската столица в арена на палежи и ожесточени сблъсъци. При това на много от кадрите на телевизиите, които предават непрекъснато „на живо", ясно можеше да се види как озверели екстремисти пребиват издърпани от отцепленията отделни полицаи или ги палят живи с коктейли „Молотов". Други кадри показаха и ответни полицейски действия - също побои, но с обратен знак, по най-буйните демонстранти. Заснети са и случаи на раняване на протестиращи или на журналисти с гумени куршуми, изстреляни от бойци на спецчастите за борба с безредици „Беркут". Има и документирани нарочни удари на полицаи или командоси по снимащи ги камери.

Стигна се и до трагедията с човешки жертви. По различни данни загинаха между трима и петима участници в протестите, като поне за двама от тях е доказано, че причината за смъртта им е изстрел. Няма никаква яснота кой и откъде е стрелял. Има твърдения от страна на демонстранти, че е стреляно от посока позициите на полицейските части. От страна на властите това се отрича и се лансира версията за провокация с цел предизвикване на неконтролируемо насилие, обвиняване на правителството в погазване на гражданските права и свалянето му. Разпространиха се и твърдения за специално нает от чужбина снайперист, когото определени задкулисни сили, съветващи опозицията, инструктирали да сее смърт и гняв сред народа.

Президентът Янукович и опозиционните лидери Виталий Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок седнаха най-после на една маса да преговарят, но това вече не бе в състояние да предизвика успокоение на улицата. Напротив, там се понесе нова серия от слухове - че на преговорите просто се търгували някакви взаимни отстъпки с цел поделяне на властта, без да се стига до кардиналната й промяна.

Същевременно привържениците на мирните протести усърдно се стремят да се разграничат от екстремистите, които смятат за внедрени от властите провокатори. От САЩ и от ЕС долитат закани със санкции срещу властите в Киев заради прекомерно полицейско насилие. А Руската дума и руският външен министър Сергей Лавров предупреждават Запада да спре да подклажда напрежението в Украйна. „Борбата за Украйна, безсмислена и безрезултатна, която водят помежду си Русия и Западът от около две десетилетия, навлезе в най-разрушителния си стадий", диагностицира руският в. „Ведомости".

Бесовете, обзели Украйна, очевидно я тласкат към гражданска война и разпад.

Къдринка Кърдинова