Джим Хъмлъб с еликсира си

,,И внимавай, като я целуваш, ще ти замирише на белина! - предупреждава ме С. Т. - Това е алтернативна медицина. Цялото им семейство пие ММS, и децата също. Вече не се наливат с антибиотици, просто не боледуват. Малко е гадничко, сякаш пиеш отрова, някои повръщат, получават диария, но ефектът е мигновен. Грипът минава за ден. Доста икономичено е. (Комплект ММS - натриев хлорит и лимонена киселина, е десетина долара, стига за три месеца. ММS плюс DМSО, или диметилсулфоксид, е двайсетина. CDS, или хлорин диоксидов разтвор, по-разредената версия на MMS, е $30.)

MMS не е Multimedia Messaging Service, MMS е Miracle Mineral Solution - новото алтернативно лечение, плъзнало по целия свят. Последователите му са убедени, че все някой ден американското „чудо" ще съсипе всички фармацевтични тръстове и компании. Продуктът е сравнително отскоро на пазара, но покрай обещанията да помогне и на най-безнадеждните случаи популярността му бързо нараства. Особено сред хора, пред чиито заболявания официалната медицина е безсилна. Разтворът се предлага безпроблемно от всевъзможни сайтове, има и Facebook група. Не е лекарство, не е хранителна добавка, а дезинфектант, който убива всички патогени. Така повишава имунната система, а тя след това ликвидира 95% от болестите, пише в разясненията по сайтовете. Думата „лекува" обаче е сред забранените в речника на дистрибуторите, за да не ги погнат оторизираните органи. Ако наистина MMS има оздравителен ефект, защо медицинското му приложение все още е непризнато? Само заради конспиративните теории ли?

„С използването на този сайт вие декларирате, че разбирате, че ние не носим отговорност за каквито и да е щети или загуби, свързани с употребата на който и да е от споменатите продукти" - измиват ръцете си в интернет страницата, чрез която се рекламира продуктът на екипа на Джим Хъмбъл, основателя на MMS.

Ако напишете в Google MMS, ще се натъкнете на истинска война между феновете на химикала и критици му, които са убедени, че наивниците се „лекуват" с токсичната белина. „По същество продуктът съдържа същите съставки, които съдържат и индустриалните обезцветители (белина) преди „активация" с цитрусова киселина", пише пък в Уикипедия.

Основната съставка на ММS е натриевият хлорит. 20 секунди след смесването му в равни количества с лимонена киселина (от една до три капки) се получава хлорен диоксид, който се разрежда веднага с половин литър вода. Веднага, защото хлорният диоксид е взривно вещество. Изпива се на осем равни части за осем часа в рамките на деня, разяснява един от феновете на „здравословната напитка". Всъщност така нарича откритието си и самият Джим Хъмбъл.

В средата на 1996 г. дълбоко във влажните джунгли на Южна Америка златотърсачът и изобретател Джим Хъмбъл прави почти случайно откритие, което според него променя коренно историята на световното здраве и го превръща в спасител на човечеството. По това време 64-годишният Хъмбъл живее в Лас Вегас като пенсиониран златотърсач. Но е във върховна форма, както пише в книгата си „Чудотворният минерален разтвор на XXI век". В продължение на месец той готви оборудването си, а в багажа си пъха и две бутилки стабилизиран кислород. В джунглата е опасно да се пие вода дори от бързо течащ поток. Кислородът в стабилизирания кислороден разтвор доказано убива болестотворните микроорганизми, особено в престояла вода.

Всичко започва с маларията, която пипват двама от работниците. Маларията, най-често срещаното инфекциозно заболяване, отнема годишно живота на един милион души. Дълбоко в джунглата без лекарства болните са обречени на смърт. Хъмбъл им предлага да  опитат от напитката, която носи в багажа си. Само след 4 часа болните са изправени на крака. На следващата сутрин маларията тръшва още двама. Хъмбъл спасява и тях. Докато се изгражда мината и търсят нови залежи, американецът пътува из цялата джунгла и предлага чудодейния си лек на маларично болните. Всички са излекувани, в някои от случаите и страдащите от коремен тиф. Малко по-късно Хъмбъл открива формулата на стабилизирания кислород, след това прибавя към водния разтвор и киселина.

„Най-накрая открих формулата на стабилизирания кислород - NaCLO2. Наименованието е натриев хлорит. Това звучи като сол, но съвсем не е същото. Готварската сол е NaCL и се нарича натриев хлорид. Забележете разликата в последната буква", разяснява Хъмбъл. Той твърди, че от 2000 до 2006 г. е изпробвал чудодейната минерална добавка със 75 хил. доброволци, болни от малария в пет различни държави. Само след четири часа болните скочили на крака. Препаратът е помогнал за няколко седмици и на болни от СПИН, избавил е много хора и от раковите им заболявания. Продуктът помага едва ли не на всичко - и на нелечимите от официалната медицина диабет, деменция, рак дори в последен стадий, паркинсон...

,,Когато официалната медицина е безсилна, човек трябва да има информиран избор. Пък и MMS е много достъпен като цена. Нe се чувстваш като касичка за източване на пари. Много родители започнаха да го дават на децата си, някои споделят за много добри резултати. При аутизма дори най-малката крачка напред е ценна", казва Мирена де Верт, председател на асоциацията. Хъмбъл и екипът му не само препоръчват децата с аутизъм да пият химикала, но и насърчават родителите да им правят с него клизми, да ги къпят с горещ разтвор.

Възможно ли е химикалът да има избирателен ефект? ,,Вътрешният прием на разтвор с висока концентрация на натриев хлорит може да има много тежки последствия. В MMS става въпрос за 28% разтвор, дозата е много висока, но концентратът все пак се разрежда. В белината натриевият хлорит е 31% , т.е. тя има потенциално много висок окислителен ефект. Разликата е само 3%, но ММС се разрежда и активира. Химиците смятат, че се използва окислителният му капацитет. Проблемът е в отделените свободни радикали. Те не само убиват микроорганизми, но могат увредят и всички органи. Досега няма открито вещество, което да убива само болните клетки. Този, който го открие, ще получи Нобелова награда", смята доц. Д-р Маргарита Апостолова от Института по молекулярна биология към БАН.

Шарлатанин ли е Джим Хъмбъл? Да, според US асоциацията по храните и лекарствата. Още през 2010 г. агенцията предупреждава, че минералната добавка е опасна. Същата година директорът на Информационния център за отрови на Нов Южен Уелс алармира, че използването на продукта е „като да пиеш концентрирана белина". В Америка дори се съобщава за смъртни случаи след прием на MMS. Европейската агенция по лекарствата също не е разрешила употребата на разтвора с лечебна цел.

„Категорично не съм съгласна, че MMS помага на всичко. Според някои публикации помага при депресия. Нямаме обяснение защо. Научно обаче е доказано, че изчиства храносмилателния тракт и така помага при рак на стомаха. След резекция на тумора, когато в чревния тракт остават много бактерии, разтворът потиска риска от инфекции. За нас инфекциите са бронхопневмонии, нефрити... Сега се развива едно ново направление, което обръща лице към скритите, спящите инфекции, които може да се активират от стрес, студ и т.н. и които да провокират заболявания -  казват обаче поддръжниците на препарата. Техните противници пък допълват: Да, химикалът наистина има странични ефекти. Повлиява баланса между оксиданти и антиоксиданти. Антиоксидантите се изчерпват от клетките и това води до нежелани странични ефекти. Смъртта може да настъпи от увреждане на сърдечно-съдовата функция.

Няма съмнение, Хъмбъл е развил доста добре системата си за мрежов маркетинг, ММS се продава в целия свят. Печели немалко и от книгите си, преведени на немски, полски, хърватски, чешки, испански. „Само в САЩ повече от един милион души са опитали MMS. По света месечно се продават 20 000 бутилки MMS", твърди изобретателят. Продажбата на MMS e забранена в Австралия и Канада, но от това тя не е намаляла. Просто е станала нелегална. Разтворът в САЩ пък се предлага с променен етикет на опаковката като препарат за пречистване на водата. Така заобикаля забраната. В България обаче се разпространява без притеснения. Безпомощният и отчаян човек посяга към всичко. А лечението не е скъпо. Още повече че цената му е някакви си 30-40 лева...

Искра Ценкова