Президентът Байдън възнамерява да представи в четвъртък нова стратегия за борба с разпространението на коронавируса, продиктувана от нарастването на броя на случаите в САЩ до нива отпреди навлизането на ваксините, съобщи Белият дом.

Президентът ще говори праз американците за енергичния си план да спре разпространението на варианта Делта на коронавируса и да ускори ваксинациите“ - обяви говорителката на Белия дом Джен Саки.В своето изложение Байдън ще запознае с нова стратегия в шест направления, ангажираща както обществения, така и частния сектор, добави тя.

Президентът вече предприе мащабни стъпки по посока на изисквания за ваксинация на служителите в обществения сектор, но реалистично погледнато, има малко възможности да наложи широка задължителна ваксинация за повечето американци.

Саки даде да се разбере, че той може да призове частния сектор да започне да налага повече задължително ваксиниране. Водещи корпорации като Facebook, Google and Citigroup вече обявиха свои изисквания за ваксинация.

Байдън намекна, че планира да направи връзка с плана си за коронавируса, още в петък, когато коментира разочароващите доклади за работните места през август. Той заяви, че вижда пряка връзка между варианта Делта и „това, че докладът не е по-добър“.

Част от стратегията му е да поиска щатите и местните управи да помислят за употреба на федералното финансиране за удължаване на помощите за безработните в най-тежко пострадалите райони.

Коментарите за новата стратегия са насрочени за 11 дни преди администрацията да започне развитието на кампанията за трета доза Pfizer – процес, забавян от обърквания, тъй като някои здравни експерти са на мнение, че данните на този етап не подкрепят нуждата от бустерна доза. Освен това Moderna не успя да изпрати в срок сведенията, необходими, за да може да започне предлагането на трета доза едновременно с Pfizer.

Друг проблем са училищата. Тъй като много ученици ще се върнат в клас присъствено, нарастват опасенията, че учебните стаи могат да се превърнат в още по-силен развъдник и разпространител на коронавируса.

„Трябва да продължим да предприемаме още стъпки, които да осигурят готовност на учебните райони и да сме уверени, че общностите в страната са подготвени“ - каза Саки.

Администрацията отчете достигането на обнадеждаваща кота: според данните на Белия дом вече 75% от пълнолетните в страната имат получена поне по една доза ваксина срещу коронавирус.