Антиоксидантите са вещества, които противодействат на вредните ефекти от процесите на окисляване в различните тъкани на човешкия организъм. Те всъщност са витамини, минерали, специфични ензими или органични вещества, които вземат участие в много физиологични процеси. Съвременната медицина отдава голямо значение на антиоксидантите, защото е доказано, че те предотвратяват много сериозни заболявания като сърдечни, мозъчни инсулти, болестта на Алцхаймер, ревматоиден артрит и също ракови заболявания. Оксидационните процеси в организма възникват, когато се появяват вредните молекули, наречени ,,свободни радикали". Те активно увреждат различни тъкани (паренхимни, лимфни и нервни) и важни органи като сърдечния мускул, черния дроб, бъбреците, затормозяват и важни мозъчни функции. Свободните радикали са химически активни атоми, които имат излишък или недостиг на електрони (неуравновесени от химична гледна точка). Затова те отдават или привличат електрони бързо и причиняват вредни верижни реакции на клетъчно ниво. Те могат да увредят десетки хиляди клетки в конкретен орган и ако няма противодействие, може да се стигне до безконтролно деление и образуване на патогенни тъкани, включително и тумори. Свободните радикали могат да затормозят и да блокират биохимичните процеси на дезоксинуклеиновите киселини (ДНК), което е нарушение в генетичните процеси.

Кои са източниците на свободните радикали? Това са радикали вследствие на  възпалителни процеси, нарушени обменни процеси или токсични отлагания в органи. Също външни източници като замърсяване на въздуха и водата, рентгенови лъчи, цигарен дим и алкохол.

Кои са веществата, които могат активно да ни предпазят от опустошителното действие на свободните радикали? Това са именно ,,антиоксидантите", които са способни активно да неутрализират вредния ефект на свободните радикали.

По какъв начин действат антиоксидантите? Те въздействат по два основни начина. Когато свободния радикал отделя или привлича електрон, той бързо създава друг радикал, който действа по същия начин и възниква верижна реакция на нови радикали. Тази реакция продължава, докато не се появи антиоксидант, като например бетакаротен или витамин С, който прекратява верижната реакция.

Втори начин на действие: специфични ензими антиоксиданти, като например каталаза или глутатион, блокират най-активните свободни радикали и по този начин значително намаляват броя на възможните верижни реакции. Това е нещо като превантивна функция.

Какви типове антиоксиданти съществуват? Витамин E под формата на алфа-токоферол е силно биологично активен антиоксидант с изразен ефект в различни вътрешни органи. Понеже витамин Е се разтваря в мазнини в организма, той изпълнява важната функция да предпазва клетъчните мембрани от действието на свободните радикали. Мембраните са изградени от мастни киселини. Алфа-токоферолът също предпазва лошия холестерол в организма от оксидация, тоест намалява риска от образуването му.

Витамин С  като антиоксидант се разтваря във водна среда в организма. Поради това неутрализира свободните радикали вътре в клетките. Той въздейства в синхрон с витамин Е. Бета-каротен е също водно разтворим витамин, един от най-изучените съществуващи около 120 вида каротеноиди. Той е много активен антиоксидант, който неутрализира свободни радикали при ниска концентрация на кислород.

Медицинският турмерик е силен ахтиоксидант и е натурално вещество. Той елиминира доста бактерии в чревния тракт и намаля риска от кръвосъсирване и запушване на важни артерии.

Ензимите антиоксиданти са следните: супероксид дисмутаза, каталаза и глутатион. Те са първата линия на защита срещу вредните свободни радикали. Тяхното полезно въздействие е да ,,поправят" изменените дезоксинуклеинови киселини, което е генетичната информация на човека. Те също елиминират оксидираните мастни киселини от клетъчните мембрани, тоест предпазват десетки хиляди клетки от израждане и безконтролен  растеж и така предпазват от образуване на туморни маси.

Антиоксиданти се съдържат в някои плодове и зеленчуци, като например броколи, червени репички, спанак, сини боровинки, къпини, също доста медицински билки. Затова не трябва да се лишаваме от тях.

Има ли клинични изпитания за ефекта на антиоксидантите върху здравето на хората? Има достатъчно правени експерименти в различни части на света. Ще дам един доста  показателен пример. Преди около 12 години във Финландия са проведени медицински експерименти с доброволци - закоравели  пушачи, за ефекта от антиоксидантите. На тях са давани по 20 милиграма синтетичен бета-каротен и 50 мг витамин Е, а на друга група хора е давано плацебо. След пет години под наблюдение на доктори е  установено следното: пациентите от групата, приемала антиоксиданти, са показали с 36% по-малко ракови образования на простатната жлеза и с 45% по-малко смъртни случаи в сравнение с тези, които са приемали само плацебо. Медицински факти има доста, но обемът на статията не позволява повече примери.

Полезният ефект на антиоксидантите за целия организъм и за имунната система се намалява значително при честата употреба на концентрирани захари и на алкохол. Антибиотиците също намаляват ефекта им, защото нарушават естествената чревна флора (полезните бактерии в червата) и това почти блокира някои биохимични реакции.       

Веселин Вълчев, консултант по натуропатия