И да не сте любител на силното слънце и топлото време, в мразовитите дни, когато живакът стига много под нулата, със сигурност не се чувствате комфортно. Ето как да се отървете от усещането, че все мръзнете.

Сауна и парна баня
Сауната и парната баня са страхотни средства и за сгряване, и за смъкване на напрежението. Ако високите температури са ви противопоказни, можете да използвате инфрачервена сауна. Друга по-необичайна, но добре затопляща процедура е т.нар. сух воден масаж (известен и като „хидроджет“). При него водните струи ви масажират, без реално да ви мокрят. Бонус на всички тези сгряващи процедури е ускоряването на обмяната на веществата. В резултат вие отслабвате. За 1 час сух воден масаж може да се стопи 1,5 кг излишно тегло.
Упражнения за загряване
За да ви стане топло, можете да правите и упражнения за загряване (обикновено продължителността им е около 15 минути). Вариантите са много, възможно е например да се сгреете с поредица подскоци, наклони и усуквания. Подходящи са и динамичните разтягания. Бързото ходене като кардионатоварване не отстъпва с нищо на тичането, но затова пък е доста по-щадящо за ставите. Така че не мързелувайте, а ходете по-често пеша – хем ще се стоплите, хем ще отслабнете. Старайте се да ходите с изправен гръб и да дишате през носа. Можете да уцелите с един куршум два заека, ако при ходене последователно стягате и отпускате долната част на корема. Това е чудесно упражнение за мускулите, които поддържат талията в отлична форма.
Не забравяйте стъпалата
Често дамите мръзнат в службата, защото не са обули подходящи обувки. Ниските пантофки с тънка подметка могат да ви накарат да студувате дори и да сте облекли най-дебелия си пуловер. Добре е през студените месеци обувките ви да са затворени и с по-дебела подметка, както и да са от естествени материали. Изкуствената кожа не пропуска въздуха и затова краката се запаряват, което може да им причини гъбични инфекции. А ако си купувате обувки от изкуствена кожа, уверете се, че поне стелките им са изработени от естествена материя.
Сто ката дрехи
Как да се обличаме, за да не мръзнем? Златното правило е – на слоеве. По-добре да носите три памучни блузи, отколкото да сте само с един, макар и дебел, вълнен пуловер. Когато дрехите са повече на брой, между тях се създава въздушна маса, която не позволява на студа да прониква навътре и пази топлото да не излиза навън. Разбира се, никой не казва да жертвате красотата заради комфорта. Просто изберете правилните материи. Има специални синтетично създадени тъкани, които сгряват, от тях например се прави термобельото. В хладно време дрехите ви не само че не трябва да са къси, но не бива и да са тесни. Впитите блузи и панталони влошават кръвообращението и от това вие мръзнете допълнително.
Напитки за затопляне
Топлите напитки са добра профилактика срещу простудни заболявания, но те имат и още много плюсове. Например горещи напитки с джинджифил и кардамон притъпяват чувството за глад. Чаят от шипки е богат на витамини, а такъв, който е смес от теснолиста върбовка, листа от френско грозде и плодове от офика, подобрява имунитета и оказва благотворно действие на храносмилането. Много добро загряващо действие имат алкохолни напитки като пунш, грог, греяно червено вино, медовина. Вместо тях на децата може да се предложи топло какао или горещ шоколад.
Задръжте топлото
След като сте се облекли добре и сте се загрели с подходяща гореща напитка, не е лошо да помислите и за условията в дома си. Да не би да има пролуки, откъдето студът да се вмъква – например процепи на прозорците, където стъклото се съединява с рамката. Непременно трябва да ги уплътните, за да се повиши температурата в жилището. Същото важи и за входната врата. При необходимост може да помислите и за допълнителна врата, която да не позволява студът да влиза вътре.