Мъж от Флорида установи, че няма американско гражданство, след като е живял в Съединените щати повече от шест десетилетия.

66-годишният Джими Клас открил, че всъщност не фигурира никъде, когато наскоро подал документи за пенсиониране по линия на социалното осигуряване, след като е живял в страната повече от 60 години. 

Клас, който пристига в САЩ на двегодишна възраст, живее в страната оттогава - дори получава карта за социално осигуряване, шофьорска книжка и карта за регистрация на избиратели.

Гласувал е на много избори и дори е бил приет в морската пехота и полицията, въпреки че в крайна сметка вместо това е избрал работа в профсъюза, разказва той пред News 6.  

„Изпратиха ми писмо, в което пишеше: „О, вие имате право да участвате в изборите“, разбирате ли? Бла-бла-бла. Ще получите първия си чек втората сряда на януари 2020 г.", каза той пред изданието в Орландо.

„Но вместо това получих уведомление, че е замразено, защото не съм им доказал, че съм тук законно. Това беше тяхното решение“.

През целия си живот Клас е вярвал, че има американско гражданство. Актът за раждане на баща му доказва, че той е роден като гражданин на САЩ. Майка му е от канадски произход, а баба му и дядо му по бащина линия са дошли от Германия.  

„Е, все още никой не се е появил на вратата ми, за да ме арестува“, казва той. 

„Корените на баща ми са от Бруклин, Ню Йорк... И две години след моето съществуване семейството ми решават да се преместят в Бевърли, така да се каже“, разказва Клас.

„По-конкретно се преместихме на Тенеси Авеню в Лонг Айлънд. И се настанихме в къщата до баба ми и дядо ми“.  

Клас сподели, че дори е гласувал на множество избори, което според ФБР е федерално престъпление за лица без гражданство, обаче нищо не го е карало да смята, че не е така. 

„Разполагам и с всички тези документи. Искам да кажа, че всичко ми беше прието: лична карта със снимка, гласувал съм тук. Никога, никога, никога не е ставало дума за това, че съм бил тук нелегално, въпреки че от Социално осигуряване казват, че не съм им го доказал. Е, все още никой не се е появил на вратата ми, за да ме арестува - каза той. 

Но да, технически, ако гласуваш и си нелегален - това е федерално престъпление. Дори съм бил в канадското консулство в Маями, нали така - заяви той. 

„Изхарчих хиляди, хиляди и хиляди долари, за да се опитам да си получа парите, които съм внасял в социалното осигуряване през целия си живот“.

Сега Клас не може да получава плащанията си за социално осигуряване и е принуден да се върне на работа. 

„Дори им казах: 'Е, ако няма да ми плащате месечно, дайте ми всичко, което съм платил с лихвите, и да приключваме“, казва той. 

„А те отвърнаха: “О, ние не можем да направим и това. Аз казах: „Ами какво можете да направите?

Междувременно Клас е създал GoFundMe, за да помогне да се покрие тази неочаквана ситуация в живота си. 

До четвъртък той е събрал 235 долара от целта си от 10 000 долара. 

„Добър ден на всички. Причината, поради която стартирам go fund me, е, че правителството на Съединените щати не ми плаща социалната осигуровка, която съм внасял през целия си живот, тъй като посочват, че не съм тук законно, въпреки че съм тук от 64 години. 

„Баща ми е американски гражданин, майка ми е канадска гражданка, а борбата с това, че трябва да наемам адвокати за да си оправя документите пред USCIS“. 

Случаят ми сега е в ръцете на медиите. Тъй като остарявам и не събирам това, което правя, това се превръща във финансова тежест и преди да загубя дома си, търся помощ, всяка помощ ще бъде високо оценена. Благодаря ви предварително“, пише Клас.