Четири формирования от състава на Въоръжените ни сили се присъединяват към Програмата за подготовка на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солбиате Олона

Министерският съвет взе решение за присъединяване на четири формирования от състава на Въоръжените сили на България към Програмата за подготовка на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солбиате Олона, Италия, както следва: Четвърти артилерийски полк - Асеновград от състава на Сухопътните войски и Група за контрол на придвижването, Взвод от Средна транспортна рота и Командна клетка от Центъра за поддръжка на конвоите от състава на Командването за логистична поддръжка.

Целта на присъединяването е участие на командири, щабове и отделни специалисти в провеждането на съвместна подготовка, учения и тренировки. Това ще допринесе за повишаване на оперативната съвместимост, прилагането на стандартните процедури при планирането, командването и управлението на многонационални съюзни операции.

С този акт на правителството се разрешава на български военнослужещи и цивилни служители от четирите формирования да участват в подготовка и обучение, тренировки и учения съвместно с техните италиански колеги, както и с такива от други държави-членки на Алианса, присъединили свои формирования към Програмата за подготовка на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Италия.

С решението се задълбочава сътрудничеството в областта на отбраната между България и Италия. По този начин страната ни затвърждава съюзната солидарност към общите усилия на Алианса за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страните-членки.