Ламар Одъм

Атанас Мецов

Според някои църковни билбордове „гугъл не може да ви даде всички отговори, само Бог може". И ако това твърдение може и да не е напълно невярно в очите на религиозните хора, то за по-прагматичните от нас най-голямата онлайн търсачка е непрекъснат извор на знания и отговори.

Предвид факта, че гугъл се използва свободно и масово във всички развити държави в света (освен Китай и Иран), спокойно можем да заключим, че именно чрез информацията за това какво се търси и ползва в платформата можем да получим възможно най-правдивата картина за дневния ред на света. За да задоволи това любопитство, американската компания публикува ежегодния си доклад за най-търсени ключови думи и най-често задавани въпроси за 2015 г.

„От природни катаклизми до върхови научни достижения, от трагедии до надежда, нашият 15-и пореден ежегоден доклад разкрива какво пленяваше сърцата на хората в света през 2015 година. Масовото задаване на въпроси като: „Как мога да помогна на Непал" и „Как светът може да живее в мир", плениха нашите сърца и ни дадоха надежда, че все пак дълбоко в нашите сърца всички хора се ръководим от добрината", сподели вицепрезидентът на Google Амит Сингхал при представянето на доклада.

Без да е голяма изненада, докладът на Google разкри, че както в Съединените щати, така и в цял свят най-търсенето нещо е „Ламар Одъм". Двукратният шампион на Националната баскетболна асоциация (НБА) с „Лос Анджелис лейкърс" бе на косъм от смъртта през октомври, след като бе намерен в безсъзнание в публичен дом в Невада. След като беше хоспитализиран, от болницата разкриха, че Ламар е изкарал 4-дневен маратон из нощен Лас Вегас, като почти не е спал, а е използвал постоянно наркотици, алкохол и виагра, след което е получил дузина мозъчни удари. Освен шампион с „Лейкърс" Ламар Одъм е и световен шампион с тима на САЩ от 2010 г. и съпруг на риалити звездата Клои Кардашиян, с която е в процес на развод. Според последната информация положението на 36-годишното крило не е никак розово.

Въпреки че животът му е вън от опасност, Ламар Одъм изпитва затруднения при опитите си да говори, забравя собственото си име, както и на доста от близките си, има проблеми с паметта и все още не може да ходи самичък.

След безспорния лидер по търсене Ламар Одъм световният топ 10 се допълва от ключови думи като: „Шарли ебдо", „Джурасик уърлд", атентатите в Париж, Ронда Раузи, Американски снайпер и Катлин Дженър. Любопитното е, че американският топ 10 е попълнен от същите ключови думи с изключение на липсващото „Шарли ебдо".

Безспорният лидер в класацията на Google за най-търсено актуално събитие са двата атентата в Париж („Шарли ебдо" през януари и съгласуваните атаки на няколко места през ноември). По данните на доклада над 900 милиона души са ползвали търсачката в опит да открият повече информация, да се осведомят за последните събития или да изкажат съболезнованията си. Сред най-търсените събития за 2015 г. с по над 400 млн. души са и земетресението в Непал и раздаването на оскарите. Топ 3 на най-търсените спортния събития се оглавява от Световното първенство по крикет, това по ръгби и, разбира се, боксовия Мач на века между Флойд Мейуедър и Мани Пакияо.

Любопитно е, че най-търсеният филм през гугъл е „Джурасик уърлд", следван от „50 нюанса сиво", „Бързи и яростни 7", „Спектър" и „Американски снайпер". От Google правят важното изключение, че от тази класация са извадени резултатите за „Междузвездни войни. Силата се пробужда", тъй като не става дума за филм, а за глобален феномен. В класациите за най-търсен музикален изпълнител и песен за поредна година първото място е окупирано от британската звезда Адел и нейната песен „Hello".

Най-търсени активни спортисти: Ронда Раузи, Холи Холм, Стеф Къри

Най-търсени актьори: Чарли Шийн, Бил Козби, Тейлър Кини

Най-често задаван въпрос за красота: Как да си направя устните като Кайли Дженър?

Най-търсени рецепти за коктейли: Сангрия, Московско муле, Гимлет

Най-търсени GIF-чета (движещи се картинки): Just Do It, John Cena, Drake

Най-търсени МЕМЕ-та: Pepe the Frog, Rickrolling, Who Knows

Най-търсени певци: Адел, Сия, Фети Уоп

Най-търсени политици: Доналд Тръмп, Бърни Сандърс, Карли Фиорина

Най-търсени рецепти: с тиквени семки, за сладки пържени картофи, пържола по филаделфийски със сирене

Най-търсено „Какво (колко) е...?": Колко е 0, делено на 0?; Какво е Ашли Мадисън?; Какво е конски кестен?