Българският разследващ журналист Христо Грозев е напуснал Австрия след предупреждение на службите за наличието на руски агенти в страната, което представлява косвена заплаха за сигурността на българина. За това съобщава изданието The Moscow Times, позовавайки се на австрийски медии. "Подозирам, че в града има повече руски агенти, информатори и поддръжници, отколкото полицаи", е коментирал Грозев, който ще се установи в САЩ.

Българинът, който близо 20 години живее във Виена, е бил предупреден да не се връща от САЩ, където е в момента. Разузнавателните служби в Австрия се свързали с него и го предупредили, че не е безопасно да се върне обратно. Грозев, който е основател на сайта за разследвания Bellingcat, направи поредица от разследвания, заради които се предполага, че Кремъл е поискал отстраняването му. През 2018 година той разкрива подробности около отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му в британския град Солсбъри. През 2020 година пише подробно и за отравянето на Алексей Навални по време на полет в Сибир.

В края на октомври 2022 година руското министерство на външните работи обяви Грозев за издирване, като до момента не е ясна точната причина за това.
Пред български депутати Грозев разкри, че българските служби са имали информация за няколко руски саботажа на територията на България, но не са предприели нищо. По думите му Русия е планирала опит за дестабилизиране на България. Той смята, че акцията е трябвало да се проведе през април 2016 г. и е планирана от руското Главното разузнавателно управление.
Междувременно в четвъртък Австрия обяви, че гони четирима руски дипломати от страната като ги обявява за "персона нон грата".