Необичайното топлото време по българското Черноморие превърна прясната риба в деликатес. Според рибарите, няма улов на чернокоп и паламуд. За да компенсират липсата ѝ, търговците внасят риба от съседни държави, а крайната цена за клиентите се повишава.

Традиционно по това време на годината е сезонът на едрия чернокоп и паламуда, но сега липсват по българското Черноморие. Причината е повишената температура на морската вода.

- “Студените води групират пасажите, стават по-плътни и се забавя изтеглянето на риба, която може да дойде в нашите брегове значително по-късно. Не се знае дали изобщо ще има улов, не мога да кажа такова нещо, да го предвидя.”

- “Сафрид, зарган - това е, което има в момента. Необичайно топла е водата-18 градуса беше вчера, което за средата на ноември е много.”

Пресен чернокоп на рибните пазари в Бургас липсва. Продава се единствено паламуд, който е внос от Гърция или Турция, а цената му започва от 12лв. за кг.

Ограниченият улов води и до по-високи цени. Сафридът се продава по 10 лева за килограм, зарганът по 16, а леферът по около 25 лева.

Светлана Симеонова, търговец: “Питат само за чернокоп. Естествено всеки търси това, което няма.”

- “Има само лефер и леферът гони всичко и може би затова няма.”

Оказва се, че заради климатичните промени рибата мигрира през източната част на Черно море и това допълнително затруднява възможностите за риболов, предава БНТ.