Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да вземе мерки срещу българския си член БСП, след като лидерът ѝ Корнелия Нинова обяви намерението си да формира широка коалиция с проруски националистически партии. Това съобщава Euractiv, позовавайки се на генералния секретар на ПЕС Джакомо Филибек.

В началото на седмицата Нинова покани на разговори представители на 16 различни партии, заедно с които БСП е успяла да избере кметове и общински съветници.

"Това са партии от левия спектър, център и патриотични организации. Преди изборите си поставихме цел - заедно да променим досегашния модел на управление на ГЕРБ, и постигнахме добри резултати", обяви Нинова.

Тя обясни, че с нейните партньори смятат да стъпят на този успех, за да проведат разговор за образуването на "един голям фронт – ляво-център-патриотичен", както се изрази.

Сред тези 16 формации са антиевропейската проруска партия "Атака", както и на русофилската формация на Николай Малинов, който е подсъдим за руски шпионаж.

"Ако ръководството на българската партия тръгне по пътя, описан в репортажа, тогава със сигурност Европейската социалистическа партия ще предприеме последващи мерки, както се случи в други случаи, като например в Словакия", казва Филибек.

В началото на октомври

ПЕС прекрати членството

както на проруската партия "Смер" на Роберт Фицо и на "Хлас" на Петер Пелегрини, които сформираха коалиционно правителство след своя "десен" завой.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова наскоро заяви, че е против настояването на ПЕС за прилагане на Истанбулската конвенция за признаване на трети пол, който няма връзка с биологичния пол. "Не одобряваме ПЕС да обяви санкции срещу Русия за предоставянето на оръжие на Украйна", добави Нинова, като същевременно изрази възхищението си от Фицо и неговия патриотичен завой.