На 13 май започва изборът на съдебни заседатели по делото за корупция на американския сенатор Робърт Менендес. Това дело може да повлияе на перспективите за преизбиране на демократа и да определи коя партия ще контролира Сената през следващата година, съобщи Washington post.

70-годишният Менендес и двама бизнесмени от Ню Джърси са изправени пред обвинения в заговор за подкуп във федералния съд в Манхатън в рамките на процес, който може да продължи от 5 до 8 седмици. Съпругата на сенатора, Надин Менендес, също е обвинена, но ще бъде съдена отделно.

И четиримата не се признават за виновни.

Прокурорите твърдят, че Менендес е приел пари в брой, златни кюлчета и Mercedes-Benz кабриолет в замяна на това сенаторът да упражнява политическото си влияние в Ню Джърси и да помага на правителствата на Египет и Катар.

Твърди се, че сенаторът е обещал да помогне на Египет да получи продажба на оръжие и друга военна помощ и е помогнал на обвиняемия Ваел Хана, американски бизнесмен от египетски произход, да получи изгоден монопол върху сертифицирането на износа на халал месо за Египет.

Разследващите твърдят също, че Менендес се е опитал да помогне на обвиняемия Фред Дайбес, виден строителен предприемач от Ню Джърси, да получи милиони долари от инвестиционен фонд, свързан с правителството на Катар, и се е опитал да осуети федерално наказателно дело срещу Дайбес в Ню Джърси.

Срещу Менендес и съпругата му са повдигнати и обвинения за възпрепятстване на правосъдието. Предполагаемите престъпления са извършени в периода между 2018 г. и 2023 г.

Петият обвиняем, Хосе Урибе, се призна за виновен по обвинения в подкуп и измама през март и се съгласи да сътрудничи на прокуратурата.