„Той е въоръжен и много опасен. Не се приближавайте до него“. Това се казва в призив на полицията в Белфаст за съдействие по издирването и залавянето на българина Борис Атанасов. Той не се е явил в съда по делото си за екстрадиция в България. Атанасов е в неизвестност. Той се издирва, за да бъде изправен пред съда в България по подозрение в престъпления, включително убийство. Полицията е получила информация, че той може да има познати в района на Портадаун.

Обвиненият в убийство от ревност Борисо беше арестуван на летището в Белфаст през 2021 г. 45-годишният беше задържан по издадена Европейска заповед за арест.

Между 2008 г. – 2014 г. обвиняемият живеел на семейни начала с Ани К. в дома на родителите й в петричкото село Коларово. От съвместното им съжителство им се родила дъщеря. Агресивното поведение на мъжа и упражнявания от него тормоз спрямо Ани и майка й станали повод за окончателната им раздяла.

Обвиняемият се върнал да живее при родителите си в село Самуилово, а междувременно продължил да оказва психически и физически тормоз спрямо двете жени - изпращал им заплашителни съобщения, чупел прозорците и други вещи, нанасял им побой. Постоянно следял майката на детето си, заплашвал я с убийство, настоявал за родителските права над дъщеря им. Пострадалите жени нееднократно подавали жалби, като спрямо Борис имало издадена ограничителна заповед. След отмяната й той станал още по-ожесточен.

Вечерта на 27.03.2016 г. обвиняемият насочил срещу Ани пистолет. Няколко месеца по-късно, на гробищния парк в село Коларово, непознат мъж нанесъл на нея и майка й побой с дървен кол, като им предал поздрави от Борис Анастасов. Впоследствие обвиняемият им изпратил заплашителни съобщения и поискал сумата от 20 000 лева, в противен случай щял отново да извика „хората от София“.

След като бившата му любима започнала връзка с Г.Р., обвиняемият насочил агресията и срещу него – заплашвал го с убийство по телефон, показвал му недвусмислени жестове с ръка. Обезпокоен от поведението на Борис, мъжът променил всекидневните си навици и начина на живот - оставял лампите да светят денонощно, паркирал автомобила си на друго място, направил ограда на двора на къщата. Споделял с близките тревогите си, свързани с отправяните от обвиняемия заплахи.

Влошените отношения на Борис с Ани К. и Г.Р. затвърдили решението му да ги убие. След като се сдобил с оръжие, обвиняемият решил да си създаде алиби - наличие на писмени доказателства за напускането на територията на България по време на извършване на престъплението. Успял да разбере относно данните на граничните пунктове, които се регистрират в системите на МВР.

На 27.10.2016 г. Борис бил закаран от негов познат до село Ново село в Северна Македония. Върнал се в България, заобикаляйки ГКПП, за да не бъде регистриран в системите за граничен контрол.

Вечерта на 31.10.2016 г. обвиняемият проследил Г.Р. Заел позиция за стрелба в нивата до асфалтовия път, свързващ село Коларово и село Самуилово, зад каменен блок до дърво на разстояние около 75 метра от дома на Г.Р. Около 23,10 ч., когато мъжът стигнал площадката пред входната си врата и се навел да я отключи, обвиняемият насочил огнестрелно оръжие срещу него и произвел изстрел. Смъртта на пострадалия настъпила почти мигновено.

Незабавно обвиняемият напуснал местопроизшествието, а скоро след това и територията на България. Установил се в Северна Ирландия, където се намира понастоящем.

По делото са били извършени множество експертизи - комплексна медико- балистична, балистична, компютърно – техническа, ДНК, физикохимична.

На основание издадена Европейска заповед за арест извършителят на убийството е бил задържан на летището в Белфаст, Северна Ирландия.