Възпитаниците на Българската волейболна академия BVA Lions в Чикаго записаха голям успех във финала на шампионата The Point Series Grand Championship, който се проведе на 18 и 19 май. 

Участие взеха три отбора от академията. 

Момчетата до 12 г. възраст с главни треньори Дейвид Сталев и Николай Петров завършиха на второ място сред 9 отбора с 5 победи и една загуба. Така те се наредиха и на второ място в своята възрастова група в ранглистата на щата Илинойс. 

Мачовете за момчетата до 14 години са разделени на дивизии в три нива. Два отбора на „лъвчетата“ се състезаваха в двете по-силни дивизии. 

В най-силната дивизия игра първият отбор – Lions Elite. Момчетата на треньора и основател на академията Боян Петев постигнаха общо 5 победи и една загуба, с което се класираха на 3 място. 

Единствената им загуба беше на полуфинала срещу отбора, който по-късно стана шампион. След това момчетата се пребориха за третото място на малкия финал. 

„Изтеглихме късата клечка. Ако бяхме играли срещу другия отбор на полуфинала, щяхме да победим и да стигнем до финал“, каза пред BG VOICE треньорът Боян Петев. „Момчетата са много талантливи, 

показаха изключителен дух“

добави той за отбора, който попада в Топ 24 на национално ниво, а в шампионата през изминалия уикенд се състезаваше с 11-те най-силни отбора в тази възрастова група в Илинойс.

Отборът, заел 1-во място, има 7 отбора за момчета до 14 г. с по 12 състезатели. „Така те могат да избират между над 100 състезатели“, обясни Петев. Отборът, заел второ място, също има 6 или 7 отбора за момчета до 14 г. 

„Отборът, който победихме за 3-то и 4-то място, е един от най-титулуваните отбори в САЩ, с над 15-годишна история“, отбеляза още треньорът. 

Втори отбор за момчета до 14 г., BVA Lions Aspire, игра във втората по сила дивизия. Те се класираха седми, след като регистрираха актив от 4 победи и 2 загуби. Едва няколко точки не достигнаха на момчетата, тренирани от Дейвид Сталев, за да се класират в първата шестица сред 12 отбора.

В друго състезание през уикенда единият от двата отбора на момичетата се класираха в т.нар. „златна група“, след като в събота спечелиха три победи от три мача. „След като първия ден спечелиш всички мачове, играеш в златна група, срещу най-добрите отбори на турнира. Втория ден от два мача записаха две загуби с малко точки разлика. Тук обаче не броим загуби, самото влизане в златната група е 

огромно постижение

Играли са срещу най-силните“, горд е с възпитаниците си Петев.  

В Българската волейболна академия в Чикаго тренират общо 6 отбора, с общо 37 момчета и 22 момичета. Повечето от децата са с български произход, отбелязва той. 

„Това по стандартите е клуб-джудже“, казва създателят на академията. „На фона на цялата конкуренция, постигаме изключително невероятни резултати. Няма друг отбор с такъв мащаб, който да успее да достигне да се бори с големите клубове. Тези големи клубове имат по 1000-1200-1500 състезатели, големи зали с до 12 игрища. В България, за сравнение, най-голямата зала е на „Левски“ с  три игрища. Ние излизаме срещу такива отбори и 

успяваме да ги победим“

обяснява Петев. 

„Искам да изразя благодарност към родителите. Не е лесно всяка сутрин ставане в 5-5:30 ч., пътуват по 100 км, за да дойдат до залата. Дали печелим, дали губим – винаги ни подкрепят. Родителската подкрепа има огромно значение за резултатите, които постигаме“, отбеляза още той.

След месец и половина по-силният отбор момчета до 14 г. и отборът до 16 г. ще участват в национално състезание във Флорида.  

По-рано стана ясно, че Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.) е направила дарение в размер на $2,000 на Българската волейболна академия в Чикаго, което ще помогне за намаляване разходите на семействата на младите волейболисти. Със средствата отборът ще плати регистрацията си за Националното състезание, което се води извън сезонната подготовка, поради което пътуването, допълнителните тренировки, регистрацията на участниците, самолетните билети, средствата за спане, са допълнителен разход за отбора и родителите.