„Хамас” е готова да освободи 70 израелски заложници, сред които жени и деца. В замяна групировката поиска 5-дневно прекратяване на огъня. Това става ясно от записано видеообръщение в Telegram на говорителя на въоръженото крило на палестинската групировка.

По думите му условието е в този период обстрелът да бъде прекратен напълно, а хуманитарната помощ да достигне до всички точки на Ивицата Газа. 

Все още няма коментар от страна на Израел. Междувременно армията на страната обяви, че "Хамас” е държала в една от болниците в град Газа заложници след атаката на 7-ми октомври. В подземията на педиатрията е разкрит тунел.

„Отидох в болницата с видеокамера и лично документирах конкретни доказателства, че „Хамас” използва болниците като инструмент за водене на война. Това е скрит тунел и е направена така, че никой да не може да го открие. Той се спуска на повече от 20 метра надолу. Роботът намери врата, която е устойчива на куршуми и на експлозиви.

Под болницата открихме команден и контролен център на „Хамас”, жилетки за атентатори самоубийци, гранати, автомати „Калашников”, взривни устройства, РПГ и други оръжия, компютри, пари. Намерихме и признаци, които показват, че от „Хамас” са държали тук заложници”, посочи говорителят на израелската армия Даниел Хагари.