Знаехте ли, че цените на медицинските услуги се различават на няколко километра разстояние? В Америка можете да намерите офиси, в които да си направите една и съща услуга, а парите да са различни... с разлики от няколко хиляди долара.

Иван Чакъров е сред хилядите българи, които дори и със застраховка търсят по-поносима цена за медицинска услуга. Той се нуждае от ултразвук на коремната област, за който обаче не е готов да плати космическа сума. Чaкъров намира места – големи болници, в които услугата ще струва $500 дори и със застраховка. В други здравни заведения, малки клиники, той намира далеч по-евтини цени. „Тук услугата е същата, със същото оборудване и цената е с около 70% по-ниска. Така той решава да си направи ултразвука в малката клиника “ Medical Imaging Center” в предградието на Чикаго – Hoffman Estates. Там услугата му излиза $150. И не само ултразвука е на такава цена. Обикновено скъпият ядрено-магнитен резонас (MRI) в тази клиника струва 10 пъти по-евтино. „Това изследване в една болница ще струва около $5,000. Тук, ако някой няма застраховка цената ще е около $350 – абсолютно същият тест с отчет след това“, обясни пред камерата на BiT собсветника на клиниката – Джон Лейбъл.

Така според сайта www.fairhealthconsumer.org  в Чикаго ултразвука на коремната област ще ви излезе $218, в Hoffman Estates - $350, в Гранит Сити, Ил. - $130, в Шилер Парк - $240, в Дес Плейнс - $211, в Шамбург - $239. В страната средната цена на ултразвука е малко над $1000, ако плащате от джоба си. Най-скъпо струва в Калифорния - $7,566, а най-евтино в Хамилтън, Ню Йорк - $157.

Но пациенти като Иван казват, че за да се доберат до тази информация трябват нерви, пари и свободно време. „Трябва да се обаждам, да ме прехвърлят няколко пъти, за да разбера колко струва в една, колко струва във втора болница. Няма лесен начин хората в Америка да пазаруват за здравеопазване“, казва Чакъров.

В следващата част на поредицата ще научите как един българин се измъква съвсем легално от убийствено високата сметка за $7, 578 за 30 минутен престой в спешното отделение.