Щатската администрация в Илинойс променя дизайна на шофьорските книжки и лични карти. До края на юли жителите на щата няма да си тръгват от офисите на DMV с документи в ръце. Вместо това те ще получават временни хартиени ID- та, които ще им служат за период от 45 дни. Въпреки това новите документи няма да отговорят напълно на федералните изисквания на The REAL ID Act.

Преди няколко месеца Илинойс получи отсрочка, за да изпълни условията на закона. Ако това не стане, документите няма да бъдат признавани във федералните сгради и с тях няма да може да се качите на самолет.

Новите документи ще отговарят на 84% от федералните изисквания. За пълно синхронизиране обаче ще трябват законодателни промени от Генералната асамблея на щатския Конгрес. С тях ще се забрани на гражданите да имат и лична карта, и шофьорска книжка, а тяхната валидност ще се ограничи до 8 години.

От юли, след подаване на заявление за подмяна или преиздаване на документ, информацията на всеки ще се изпраща за проверка в администрация за проверка. Така властите ще имат време да потвърдят самоличността на кандидата. Новите лични документи ще бъдат изпращани по пощата две седмици по-късно. Така сега получават шофьорските си книжки българите в Илинойс, тъй като от почти две години страната ни попада в черен списък за допълнителни проверки (виж карето по-долу). Сънародниците ни обаче се оплакват, че тези проверки отнемат 2 месеца. Щатските власти обещават, че с новите правила документите ще са готови за две седмици.

Промените са част от усилията на щата да покрие федералните изисквания на The REAL ID Act, който цели да ограничи кражбата на лична информация. С тези мерки Илинойс се присъединява към 39 други щати с централизирано издаване на документите - Калифорния, Ню Йорк, Джорджия и др.
Новите документи ще бъдат направени със специална технология против фалшифициране. Те ще съдържат и допълнителни мерки за сигурност, които да ограничат кражбата на самоличност.

Издаването на временни лични документи влиза в сила от идната седмица и ще продължи до края на юли, когато се очаква всички офиси на DMV да разполагат с технологията за издаване на новите по-сигурни шофьорски книжки и ID-та.

От щатската администрация потвърдиха пред BG VOICE, че в периода, в който гражданите носят временните документи, те ще разполагат и с досегашните си лични карти, които обаче ще бъдат перфорирани на място. С тях те все още могат да се качат на борда на самолет и да се идентифицират пред властите.

"От TSA ни увериха, че ще приемат тези два документа и хората няма да имат проблеми с пътуването, но аз им препоръчвам с временното ID да носят и паспорта си", заяви говорителят на администрацията Дейвид Дръкър.

Единствено онези граждани, които са в категория "безопасни шофьори" (safe drivers), няма да преминат през тези допълнителни усложнения. Те ще могат да получат новите ID карти по пощата, като кандидатстват за това дистанционно - по телефона или по пощата.

Таксата за издаване и преиздаване на личните документи остава непроменена.

България остава в черен списък за допълнителни проверки

България остава в черния списък на властите в Илинойс, което означава, че имигрантите минават допълнителни проверки, когато си вадят шофьорска книжка и ID. Сега новите правила уеднаквяват много от тези допълнителни проверки за всички граждани на щата.

Причините страната ни да попадне в списъка са многото предишни случаи на фалшиви документи и кражба на самоличност, извършени от българи в щата. Страната ни е в компанията на Хърватия, Македония, Молдова, Русия, Сърбия, Украйна и Киргизстан.

Проверките засягат всички българи - от новодошлите до тези, които са тук отдавна, както и онези, които ще си подновяват документите. „Дори и хората, които са тук отдавна, ако са граждани на една от тези 8 държави, сред които и България, ще трябва да преминат по-обстойните проверки. Това ще засегне и тези, които си подновяват документите", коментира Дейвид Дръкър, говорител на секретаря на щата Илинойс Джеси Уайт. Той обаче наблегна на факта, че не става въпрос за криминален бекграунд чек и че в този конкретен случай властите не се интересуват дали сте без валиден имиграционен статут.

„Главните неща, за които следим, са адресът, както и къде живеят, паспортът им, соушъл секюрити номерът им (SSN). Ние сканираме тази информация и я изпращаме в столицата Спрингфийлд. В предишни години колегите ни виждат голям, прекалено голям брой хора, които използват пощенски кутии за адрес, което няма как да мине в системата, както и фалшиви SSN номера или пък фалшиви паспорти."

Черният списък действа от декември 2014 г. и засега изглежда, че властите нямат перфектна система как да правят тези допълнителни проверки и много наши сънародници чакат повече от два месеца за книжка или за ID.

„На 9 декември 2014 година се явих на изпити в DMV в предградието Уакигън за шофьорска книжка. Издържах тестовете, след което ми снимаха всички документи и казаха, че ще ги изпратят някъде за проверка. Не ми дадоха абсолютно никакви допълнителни разяснения или документи, дори нямам и номерче", разказва нашият сънародник Симеон Костов. Той е в Чикаго със зелена карта отскоро и чака за шофьорските си документи почти 2 месеца.

„Сега времето, за което се обработват документите, е повече - около месец и половина, дори два, обяснява Дейвид Дръкър. - Извиняваме се на всички за причиненото неудобство. Искаме хората да знаят, че тук не става въпрос за дискриминация, а за безопасност."
Дали този срок на проверка ще остане и при въвеждането на новите правила за всички граждани, предстои да разберем много скоро.