Иван Анчев е роден на 17 ноември 1969 г. в София. Завършва Софийската техническа гимназия, след това политически науки в  СУ "Св. Климент Охридски". Женен, с две дъщери, на 23 и 18 години. Преди Чикаго е изкарал мандат в посолството ни във Вашингтон като представител на МВнР в САЩ.

-          Добре дошли в Чикаго! Първата задача, с която трябваше да се захванете буквално от първата минута - е организацията на изборите, но изглежда, че няма много голям интерес към подаване на заявления.

-          Да, за съжаление като че ли активността към момента не е толкова висока, колкото би ни се искало да бъде. Конкретно за района на Чикаго, разбира се, трябва да се знае, че ще има открита избирателна секция в Генералното консулство на България, това е по закон. Ще има избирателни секции във всички дипломатически представителства, т.е. в Лос Анджелис, в Ню Йорк, в посолството във Вашингтон, разбира се. На фона на голямата българска общност в Чикаго и в района нямаме тази избирателна активност в момента да се заявят желания за откриване на секции, каквито всички ние сме предполагали или очаквали.

-          Идвате в Чикаго за първи път като генерален консул, но това не е първата ви работа тук, в САЩ. Какви са първите ви впечатления от нашата общност след една прекарана седмица тук?

-           О, аз бях посрещнат по великолепен начин на летището в Чикаго от част от нашите сънародници, за което още веднъж им благодаря, като използвам вашата медия за това. Както се пошегувах по-късно в неформалния разговор с тях, че е важно как ще те посрещнат, т.е. важно е, хубаво е как ще те посрещнат, но още по-важно е как ще те изпратят. Така че аз и моята екип ще работим - и в това уверявам всички наши сънародници - в духа на съпричастност и взаимопомощ, на подкрепа на българската общност, така че, когато един ден моят мандат тук изтече, да бъда изпратен по подобаващ начин също.

-          Какви са най-важните приоритети и цели в мандата ви като генерален консул тук?

-          Безспорно това са целите, които всеки един български дипломат зад граница трябва да има. Аз  нямам някакви цели, различни от това, но на първо място това е утвърждаване на българската духовност. В Чикаго тя е на завидно добро високо ниво. Ще ви кажа  пример от онзи ден. По линия на изборите обикалях избирателни комисии, които са били преди. Имах разговор с една от  дамите, която е била в секционна избирателна комисия, тя ме покани да вляза в една - няма да казвам коя - българска детска градина. Трябва да ви кажа, че усещането беше великолепно - в 9,15 часа сутринта шест български  деца изпяха химна на България! Това сега, като го казвам, отново настръхвам от вълнение.

Само в в публичния регистър на щата Илинойс има 150 сдружения в които фигурират думите „България", „българско", „български". Това само по себе си означава, че тук общността е много активна. За мен чикагската общност е флагманът на българската духовност в САЩ.

Вторият мои приоритет ще бъде затвърждаване на добрите икономически взаимоотношения между България и Средния запад. Като че до момента повече американски компании от Източния бряг са били по-представени или по-активни в България. Аз мисля, че е крайно време Средният запад и неговите компании да намерят своето достойно място като инвеститори в България. Като израз на това желание на българската държава е изпращането на нов съветник по търговско-икономическите въпроси от 1 октомври - г-жа Теодора Ботева е нашият нов член на екипа ни, която ще отговаря изключително за района на Средния запад. Тя започна вече своята подготовка и своите първоначални срещи тук.

От  друга гледна точка - трябва да развиваме отношенията и в областта на образованието. Имаме прекрасни инициативи, които предишният генерален консул г-н Стоилов е стартирал и аз съм силно амбициран те да бъдат продължени. И с това ще приключа. Има няколко инициативи, които на всяка цена ние трябва да осъществим в Чикаго. Това е именно изграждането на мемориалния парк с бюстовете на нашите национални герои. Да се стремим максимално да осъществим това, което е направено в областта на признаването на българския език като кредитен предмет за гимназиите, така че да повишим интереса на нашите подрастващи, на нашата втора и трета генерация вече български деца към своя роден език. И, разбира се, не на последно място - ние трябва да направим всичко възможно да продължаваме да предизвикваме интереса на тази втора-трета генерация български граждани към Родината България.

-          Вие съобщихте, че за първи път ще имаме търговски аташе тук, в Чикаго. Това означава ли, че България наистина се фокусира заедно с цялото правителство и администрация в привличането на нови инициативи точно от този район на Америка - Средния запад?

-          Пристигането на г-жа Ботева е знак именно за това нещо. Тя е официален представител на Министерството на икономиката на българската държава. Това е ясен знак, че българската държава има трайни интереси в този район. Но ние трябва да подпомагаме и българските фирми, които са тук, в Чикаго и района. Знаете, че има не една и две сериозни компании, които се настаниха трайно на американския пазар в Средния запад, така че работата, която я очаква г-жа Ботева, не е никак малко.

-          Не мога да не ви задам този въпрос, който винаги задавам на всеки представител на външното ни министерство - а именно кога ще паднат американските визи за българи? Какво един американски консул може да направи по този въпрос?

-          Първо, въпросът за падането на визите е проблем, който се обсъжда на много по-високо ниво, на политическо ниво, на ниво министър, на ниво министър-председател, така че един генерален консул няма как да коментира тези теми, ние сме чисто в техническата част на тези действия. Аз знам, че до момента българската държава е изпълнила абсолютно всички технически изисквания, най-вече споразуменията, които са в областта на правоохраната. Ние сме подписали абсолютно всички от тях. От 2012 г. насам 4 споразумения са подписани в тази област, вкл. и за скрининг на терористи, за подпомагане на борбата с тежката и организираната престъпност, за регистрационните данни на пътниците. Последно г-жа Бъчварова подписа споразумение с Департамента за вътрешна сигурност именно в областта на граничната сигурност на 23 септември във Вашингтон.

Така че ние от наша страна сме свършили каквото трябва към момента. Разбира се, това е въпрос на един по-задълбочен политически диалог между двете държави. Разбира се, има една непреодолима преграда, пречка към момента, която е високият процент на откази и той не е никак малък. Американският законодател е казал колко трябва да е този процент, след което вече може да бъде направено някакво преразглеждане. Така че у всички нас има силно желание за максимално бърза и максимално ефективна работа в това отношение. Това е като в любовта - трябват две страни. Така че трябва също да отговорим на очакванията на американската страна.