Едно от нещата, които ни свързва с родината дори и на хиляди километри, са гишетата за парични преводи. Въпреки че парите не заместват отсъствието, те са най-често изпращаната помощ. По последни проучвания почти всеки емигрант заделя една трета от дохода си, за да го изпрати в България. Най-голям принос - почти една четвърт, имат българите, които живеят в Съединените щати. Само за първото тримесечие на тази година имигрантите в САЩ са изпратили 89,7 милиона лева. Това са 22,6 процента от общите постъпления за този период, които са приблизително 397 милиона лева. Ако умножим сумата за тримесечието четири пъти, се оказва, че българите тук изпращат приблизително 360 милиона лева годишно. А най-вероятно и повече, защото тези изчисления не включват парите, които сънародниците ни оставят, докато са на почивка. Ралица, която живее в Чикаго, казва, че изпраща пари на майка си и баща си предимно за подаръци. Някои суми пък са предназначени за всекидневните разходи. „Имам син там, имам майка, имам сестра, там ми е семейството, нямам семейство тук", казва Велко, който кара камион и изпраща пари всеки месец.

Цифрите изглеждат още по-фрапиращо, когато погледнем статистиката на всички емигранти. Според данни на БНБ само за март тази година българите, които живеят в чужбина, са изпратили 76 милиона евро на близките си. За същия този месец парите от чуждестранни инвестиции в страната са 53 милиона евро. Така на година България получава около милиард и половина евро от паричните гишета.

Това недвусмислено прави българските емигранти инвеститор номер едно в родината. Цифрите - плащещи, но не и изненадващи, предвид съотношението на работещи извън и в България. По последни данни има 3 милиона работещи българи в чужбина, а в родината заетите са едва 2,2 милиона души. А тенденцията става все по-стряскаща заради наплива на българи, решили да заминат на гурбет.