"Ислямска държава" удари в сърцето на Европа.  Брюксел е паразлизиран след терористичните атентати от вторник, а българите там казват, че по улиците се усеща паника и хаос.  "Хората вървяха с телефони в ръка и се чудеха в каква посока да поемат тъй като автобусите от 9 и половина нататък един по един бяха спирани и излизаха от движение.", разказва Анета Тодорова. "Аз даже се качих на един от тях и автобусния шофьор се отклони от пътя си, след което отидох да го попитам в каква посока тръгва и той каза Не знам и в следващия момент ни свали, просто каза на всички слизайте от автобуса."

Апартаментът на Анета се намира на метри от сградата на Европейския парламент. Въпреки това тя разбира за атентатите чак когато стига до метрото сутринта - 10-тина минути след взрива на спирка "Малбек".

На косъм от смъртта се разминава и друга наша сънародничка - Павлина Игнатова.
Тя ползва същата линия на метрото, за да ходи на работа, а сега се чувства късметлийка. "Ами малко егоистично може да прозвучи, но за мой късмет да. Понеже точно в този час, когато е избухнала бомбата в метрото аз по принцип пътувам за работа, с метрото. За мое голямо щастие не съм била там. По принцип от там ми е маршрута за работа", казва Павлина.

Българката работи в ресторант на една от централните улици в Брюксел.  Тя казва, че от четири месеца насам постоянно вижда военни с извадени оръжия пред работното си място и живее в страх.

"След днешния случай, просто, изобщо даже ме е страх да ходя на работа" , казва Павлина. "В крайна сметка живеем тука, както днеска се е случило на тези хора, утре може и на мен да ми се случи в метрото както си пътувам за работа. Така, че гаранция няма, нормално е страхувам се. Няма как. "

Според някои наши сънародници в Белгия пък, паниката не е толкова голяма. Красимир Кръстев е собственик на магазин за български стоки, който се намира на 10-тина километра от летището. В близост до магазина е болницата, в която са откарани по-голямата част от ранените от взривовете в летището "Завентем".  "Не се усеща кой знае колко, освен за сновенето на вертолети горе над главите ни", твърди Красимир. "Свикнали сме, някак сме свикнали с тези неща и си казваш, че ако трябва да се случи няма как да го предотвратиш."

Кварталът, в който живее и работи Красимир е сравнително спокоен, за разлика от Моленбек, където живеят много араби. Въпреки това българинът е виждал ситуации, в които властите претърстват съмнителни лица на гарите около магазина му.

Белгийските власти провеждат спец-операции през целия ден.
Те издирват третият мъж от видео от охранителната камера на летището.
Според разследващите другите двама мъже са извършители на самоубийствените взривове.
А докато търсенето на третия продължава, страхът по улиците на европейската столица остава.  "Паниката се усеща", казва Aнета Тодорова.