България е в черен списък на властите в Илинойс, което означава, че имигрантите минават допълнителни проверки, когато си вадят шофьорска книжка и ID. Това разкри проверка на BiT Новините. Причините са многото предишни случаи на фалшиви документи и кражба на самоличност, извършени от българи в щата. Страната ни е в печалния списък с други седем държави - Хърватия, Македония, Молдова, Русия, Сърбия, Украйна и Киргизстан.

До разкритието се стигна след сигнал на един наш сънародник, който чака почти два месеца, за да може да се сдобие с шофьорска книжка и с ID. Христо Ников е в Америка от повече от половин година и вече не може да шофира с европейската си книжка, защото по закон има право да кара 90 дни. Идва в Чикаго със студентска виза, има перфектни документи от колежа си и формуляр I-20, изкарва изпитите - теория и практика, и му казват, че ще получи документите си по пощата в рамките на 2 седмици. Христо се явява на изпити през ноември 2014 година. "Минаха 2 седмици, обадих се в DMV в Дес Плейнс, където отидох, оттам ми казаха друга информация - да чакам три седмици или 1 месец, изчаках и този месец, пак се обадих и всеки път ми даваха различна информация. Ходих над 6 пъти до DMV в Дес Плейнс, казаха ми при един от последните, че документите ми се пращат към столицата на Илинойс - Спрингфийлд. Казаха, че са някакви нови процедури - това ми обясниха", разказва с възмущение Ников.

„Аз останах с впечатлението, че, понеже съм българин, с български паспорт, от Балканите и затова ме разследват и че самата процедура е по-дълга", продължава Ников. След проверката на BiТ по случая се установи, че такъв списък наистина има. „Има 8 държави, повечето от които източноевропейски, от които сме имали много голям брой фалшиви документи, които идват тук, в Америка. Като резултат на това и имайки предвид този факт, ние искаме просто да сме по-внимателни кум хората от тези страни. Затова, когато дойдат в департамента по моторни средства, техните документи се вземат и се изпращат към столицата Спрингфийлд и след това шофьорската книжка се изпраща по пощата", коментира пред BiT Дейвид Дръкър, говорителят на секретаря на щата Илинойс Джеси Уайт. Според него това не е дискриминация, а издава желанието на властите да предпазят хората от евентуални злоупотреби.

Случаят на Христо обаче е екстремен, увери още Дръкър. Според него два месеца е твърде дълъг срок за чакане. „Обикновено отнема между 7 и 10 дни книжката да бъде изпратена по пощата. Той е чакал прекалено дълго, това не беше правилно. Служителите в DMV офисите се опитват да ги пратят възможно най-скоро", обясни още Дръкър. В поредното му посещение в DMV в чикагското предградие Дес Плейнс му казват, че трябва да си подаде документите наново. "Да, ходих пак дотам и за пореден път ми дадоха различна информация и дори казаха, че трябва да си подам документите наново", обяснява още Христо Ников.

От няколко дни той вече има американска шофьорска книжка. „След дълго чакане най-накрая ми пристигна книжката. Искам да ви благодаря, че ми обърнахте внимание, на мен и на моя случай и че се обърнахте към DMV", благодарен е Христо. Сега той може да пътува до колежа, в който учи, и вече си е намерил работа.