Здравейте, Ангеле! Въпросът ми е свързан със застраховките-живот, за които четох в миналата Ви статия. Ситуацията при мен е следната: преди около 6 години си закупихме застраховка с мъжа ми, която ни бе предложена от банката, и странното е, че плащаме само $25 на месец за двама ни, а в същото време имаме две различни покрития, които изплащат сумата само при инцидент. От това, което си спомням, четейки документите, в момента имаме по $100,000 на човек. Може би тук е мястото да спомена, че аз съм на 43, а мъжът ми е на 45 годишна възраст и просто искам да знам дали това, за което плащаме, си заслужава или има по-адекватни алтернативи? - М. К. от Оук Лоун, Илинойс 

Какъв хубав въпрос, който определено засяга много хора, които са подведени от ниските цени на този вид застраховки, наречени ,,Accidental Death and Dismemberment". Може би се чудите защо казвам ,,подведени" и на какво се дължи това пренебрежително отношение от моя страна към този вид финансови инструменти? В следващите редове ще се опитам да изложа фактите за този вид полици и защо всеки трябва да ги избягва след като научи как работят. ,,Accidental Life" са едни от най-подвеждащите финансови инструменти и много от хората се залъгват да ги купуват заради невероятно ниските им цени в сравнение с останалите застрахователни полици на пазара. Един от малко известните факти за тези полици е, че по-малко от 10% от тях изплащат някакъв вид покритие дори застрахования да е починал в инцидент и много от хората съжаляват за закупуването им точно поради факта, че са плащали дълги години за нещо, което не им носи никаква полза в момент на нужда и на практика остават излъгани. Но дали ,,излъгани" е правилната дума, която трябва да използваме тук?

Не, те не са ,,излъгани", а просто подведени. Причината за това е, че обикновено когато се закупуват този вид застраховки, те идват под формата на писмо или друг вид индиректна кореспонденция, и в тази транзакция не съществува агент, който може да обясни фактите по адекватен начин преди да закупите тези полици. Най-тревожният факт от всички е, че тези полици изплащат само в случай, че застрахованият загуби живота си ,,на място" следствие от инцидент с автомобил, самолет или кораб, но ако застрахованият е жив, когато спешна медицинска помощ се появи и той има признаци за живот (дори да почине след това в линейката или в болницата), тази полица няма да изплати дори цент от покритието. Това е и причината тези полици да изплащат на по-малко от 10% от хората, които са застраховани.

Моето лично мнение за тези застраховки-живот е, че ако искате да имате такава, то тя трябва да е наистина много стабилна и трябва да работи в случай на нужда, не дай си Боже, защото нейната задача е да замести един сигурен доход, който е постъпвал в дома ви. Както и преди съм казвал - изберете най-простичкият вид застраховка ,,Term Life Insurance", която покрива във всяко едно отношение вашите нужди и инвестирайте останалата част от парите си на място, където ще имате добра възвращаемост и можете да използвате за пенсиониране или друга дългосрочна инвестиция.

Ако имате въпроси точно как да подходите към тази ситуация и искате да ви помогна да изчислите всички детайли може да се обърнете към мен на долупосочения телефон и имейл.

Голяма част от парите ми в са инвестирани в ценни книжа (bonds) на корпорации и правителствени институции. В момента се наблюдава един спад на дивидентите и лихвите, които получавам от тези бондове, и искам да знам дали не е по-добре да прехвърля част от тях на пазара с акции, където се наблюдава едно значително покачване. Аз съм на 45 г.и имам поне 15-20 години до пенсия. К. В. от Чикаго, Илинойс

Моментното състояние на икономиката и пазара предразполага за инвестиции предимно във фондове, които са основно съставени от корпоративни акции, не ценни книжа (bonds), особенно, ако тези ценни книжа са продукт на правителствени организации и институции. Причините те да се избягват е най-вече в това, че в последните 2-3 години Федералния резерв задържаше изкуствено лихвите по заемите ниски и съответно това даде шанс на цените и стойността на ценните книжа да пораснат, от което си се възползвал досега. Проблемът при Вас е, че много скоро лихвените проценти по заемите ще се вдигнат, което ще принуди цените на ценните книжа да паднат. Моят съвет е да преструктурираме портфолиото Ви в много кратък период от време и да се качим на вълната на пазара. От друга страна, в момента акциите на пазара растат с добри темпове, а вашите правителствени ценни книжа не правят това - те дори не участват в развитието на пазара. Сега е моментът да изградите един добър капитал за пенсиониране, както имате за цел, но продуктите, които използвате, са неправилните. Моят съвет е да заповядате в офиса ми отново, защото вратите ми са отворени за всеки. Това са основните неща, които повечето от хора трябва да знаят за застраховките Живот. Не всички случаи, обаче са идентични и изглеждат по един и същ начин, затова са препоръчителни индивидуалните консултации.