Днес ще ви напомня притча, която съм ви разказвал преди време. В момента се наблюдава спад на борсата. Нещо, което бе очаквано от 3 години и което е прекрасно за всички, които инвестират, защото сега е моментът да се инвестира смело във взаимни фондове (mutual funds) -всичко е на разпродажба. Разбира се, моите клиенти сред вас знаят прекрасно какво да правят. На останалите бих препоръчал да събират повече информация, а и да кажа да заповядат директно в моя офис за една образователна лекция как работи инвестиционната система в Америка.

А сега е време за притчата...

Имало едно време петима братя, които били много трудолюбиви и работели от сутрин до вечер 6 дни в седмицата. На седмия отделяли внимание на жените и децата си, но често се събирали на софрата, за да отпразнуват почивния ден, който Бог им е дал в благополучно здраве и с хляб на масата. На тези семейни сбирки често дискутирали интересни теми като политика, спорт и... пари! В един слънчев ден през август 1987 г. задружно решили да инвестират част от заделените си пари в стоковата борса, защото възможността да спечелят добра сума и да направят живота си по-лесен им се видяла благоприятна. Така и сторили. Всеки един от тях вложил по $10,000 на 31 август 1987 г. За тяхно нещастие обаче стоковата борса се сринала драстично през октомври и всеки един от тях останал със $7,674 в своята сметка.

Как обаче реагирал всеки от тях на случващото се на пазара в този неблагоприятен момент? Първият брат се изплашил много и продал всичките си акции мигновено. Веднага след това взел парите в брой и ги сложил под матрака на леглото, на което той и съпругата му спели. Когато се събудил в една слънчева, но снежна декемврийска утрин в края на 2014-а и искал да използва парите си, той ги преброил и установил, че абсолютно нищо не се е променило и той все още имал $7,674. Натъжил го обаче фактът, че тези пари реално имали много по-малка стойност и далеч не били достатъчни за неговото благополучие и пенсиониране.

Вторият брат също продал тази първоначална инвестиция и акциите, които закупил чрез нея, но не изкарал парите от пазара, а ги вложил в един много консервативен фонд, който му давал по-малко от 2% възвръщаемост на година. Но пък му гарантирал, че няма да загуби нито цент. Когато се събудил в една снежна декемврийска утрин през 2014 година и решил да провери стойността на състоянието си, се оказало, че то се равнява на $18,984.

Третият брат бил по-оптимистично настроен и не се поддал на първичните емоции на своите братя. Решил да остави парите точно както си били, без да прави никакви промени. Но колкото и оптимистично да гледал на живота, почувствал се подмамен и не искал да влага повече пари в тази инвестиция. Просто си казал „Здраве да е!" и продължил напред. За негово голямо учудване обаче в същата тази красива и снежна декемврийска утрин на 2014 година той получил писмо от инвестиционната компания, в която вложил парите. Когато погледнал сумата, която се е натрупала през годините, бил много приятно изненадан. Там вече имало $101,684. Засмял се той и благодарил на Господ, че не направил с парите онова, което сторили другите му двама братя.

Четвъртият брат обичал да играе „на сигурно". След като първоначалната му сума от $10,000 се сринала на $7,674 след само два месеца, решил да премести парите в същия сигурен фонд, в който вторият брат поставил своите, но пък започнал да добавя $458 всеки месец към тях, за да може да се подготви за достойно пенсиониране. Събудил се той в същата тази красива зимна декемврийска утрин в края на 2014-а, отворил пощата си, а там имало писмо от инвестиционната компания. Тя му пишела, че стойността на спестяванията му в момента е $220,893. Зарадвал се той много от далновидността на решението си да продължи да инвестира на пазара и побързал да се похвали на останалите си братя.

Петият брат бил най-странен от всички. През 1987-а инвестирал първоначалните $10,000, но не го сторил сам, а чрез друг човек, който имал опит в тия дела. Това, разбира се, му струвало известна сума пари, която неговите братя не искали да плащат, но той, незнайно защо, склонил да плати таксата само и само да направи най-добрата възможна инвестиция. След падането на пазара през октомври 1987-а личният му финансист го посъветвал да остави парите си точно там, където са в момента, и да не ги вади, а отгоре на това да започне да слага по $458 всеки месец точно в същия този агресивен фонд, който тъкмо се бил сринал. Петият брат бил изключително скептичен в началото към казаното от съветника, но колкото повече се срещал с него и колкото повече научавал от тези срещи, толкова по-логично му се сторило казаното. Та го направил.

Така дошла същата онази зимна декемврийска утрин в края на 2014 г., когато и петият брат получил писмо. Посредникът и инвестиционната компания го известявали, че сумата му била нараснала на $653,302! Засмял се той и се втурнал към останалите братя да им се похвали какво богатство е получил и как изведнъж му олекнало, че няма да се наложи да работи до края на живота си.