(Продължение от предния брой)

Агентът ви ще се погрижи за това да ви предостави цялостна информация за състоянието на пазара в района, където търсите, защото както вече знаете - може само да сравнявате два или повече имота, които се намират в непосредствена близост и са подобни по размер. Трябва да имате предвид, че ако наистина този имот за вас е това, което сте търсили дълго, то тогава трябва да сте конкурентоспособни, за да го получите. Това се изразява не само в цената, която предлагате, но и в условията, като процентът на първоначалната вноска, периодът по заключването на сделката и др. Добре е да работите с агент, на когото вярвате и който има опит, за да може да се договаря от ваше име.

6.         Когато вашата оферта е приета от продавача и той/тя вече е сложила подписа си  до вашия, то вие вече сте официално „под договор". Това означава, че всеки един период от време (дати), които първоначално сте вписали във вашата оферта, трябва да бъде спазван. Това са периодът за инспекция на имота, преглед на всички документи от вашият адвокат, както и периодът, в който вашият банков брокер трябва да ви осигури заема. Ако просрочите някоя от датите, то вие рискувате да загубите капарото, което сте дали. Вашият агент, както и адвокатът ви ще следят изкъсо тези срокове да се спазват. Веднъж вече под договор, е препоръчително да направите инспекция на бъдещото си жилище.

7.         Инспекция, направена от лицензиран инспектор.

Без значение с каква цел купувате имота, за който вече сте „под договор" (било то за да живеете в него, да го отдавате под наем или да го ремонтирате и препродадете), е хубаво да направите инспекция, което аз силно препоръчвам на всички мои клиенти. Наивно е да се смята, че някъде съществува имот, който няма никакви проблеми, било то козметични, инженерни или свързани със здравето. Всяко едно жилище, на което съм попадала, е имало къде по-малко, къде повече проблеми. За съжаление много хора смятат, че щом не виждат нещо нередно, значи всичко е наред. Всеки има право да  решава дали иска или не да направи такъв вид инспекция, но преминете ли веднъж периода, който е определен в договора, връщане назад няма. Какво точно представлява инспекцията? В зависимост от големината на имота инспекторът може да отдели около от 1.5  до 3 и повече часа, през които да провери състоянието на покрива, основите, всички видове електрически и домакински уреди (които са част от сделката, като климатик, бойлер, отоплител и др.), водопроводната система. Ако също забележи видими поражения от мухъл, дървеници и др., то той ги отбелязва в доклада си и препоръчва да се пренасочите към специалисти, които да вземат съответните проби и да третират мястото.

Сигурно ви звучи, като че сте на докторска визитация, но един имот е точно това - ако не се поддържа, започва да се разпада. Накрая инспекторът приготвя доклад, в който описва подробно всичко, което е забелязано и на което трябва да бъде обърнато внимание. Този рапорт ви е нужен не само за ваше собствено успокоение, но и ако ще искате продавачът да поправи някои от проблемите или да ви заплати кредит, за да може вие да си ги поправите по-късно. Трябва да знаете обаче, че има неща, като мухълът например, които трябва да се оправят, преди сделката да е приключила, защото има голяма опасност банката да не отпусне заем на потенциалния купувач. Целта на инспекцията не е дали ще премине добре или не, а за да даде ясна представа за състоянието на имота. Трябва да имате предвид обаче, че инспекторите не проверяват между стените или там, където трябва да се дупчи или кърти. Тяхната работа е да използват апаратура, като детектор на вода например, който да може да отчете дали има теч между стените или от тавана или покрива. Също използват и фазомер, за да проверят дали всички контакти работят.

(Продължава в следващия брой)