Реконструирането на част от къщата може да бъде малка неколкодневна задача или голям неколкомесечен проект. За да не загубите и последната риза от гърба си и да не останете закопани до ушите в дългове за години напред, добре е да следвате тези няколко важни стъпки, които ще ви спестят много тревоги и финансови средства.

Намерете малък строителен предприемач. Когато става дума за майстори от ремонтиращи покриви до бояджии, професионалистът, който ще свърши работата със собствените си ръце, е за предпочитане от компанията, която ще изпрати наети „занаятчии". Майсторът, с когото лично сте сключили договор, ще е сериозно стимулиран да работи качествено, а и ще намалите вероятността, че подробностите по проекта могат да се загубят или объркат, тъй като се предават от човек на човек. Също така най-вероятно ще платите 5 до 20% по-малко, тъй като режийните разходи на едноличния търговец са по-ниски в сравнение с тези на голямата строителна корпорация. Разбира се, никой не може да ви застрахова срещу предприемач, който ще си прекарва дните на някое голф игрище, докато неговите работници са в дома ви, така че не наемайте майстор, докато не го попитате „право куме в очи" дали той лично ще бъде на мястото на проекта всекидневно.

Изключение от правилото е случаят, в който имате голям, сложен строителен план - като напълно реконструиране на кухнята ви например. Една по-голяма компания с мениджър, назначен на пълно работно време специално за управлението на вашия проект, е най-вероятно да има бизнес взаимоотношения с най-добрите подизпълнители в района и може да използва разнородни специалисти за разнообразните елементи на плана. Но дори и тогава е най-добре, ако тези подизпълнители „си изцапат ръцете", а не оставят работата на служителите си. Попитайте всеки специалист дали той лично ще присъства в дома ви, докато неговата чат от проекта се изпълнява.

Купете си материалите. Можете да вземете евтино кранче за кухненската мивка за $25 или, ако сте се уморили да използвате парите си като подпалки за камината, купете си модел с дистанционно управление за $3,000. Почти всеки естетичен елемент от строителния план има подобна вариация в цената, така че никога да не оставяйте на майстора да избере материал, който се основава на личния ви вкус. Специалистът или ще използва нещо по-евтино от това, което искате, или ще купи нещо доста солено за вашия вкус, а и на това отгоре ще трябва да му платите, защото си е губил времето и бензина да ходи до строителния магазин да ви избира разнородни стилистични елементи. 

Ако закупите собствените си завършителни продукти - от вани до плочки, ще предотвратите всякакви изненади и ще спестите до 20%. Професионалистът обикновено ви таксува за услугата, въпреки че често получава 5 до 20% отстъпка в местните магазини (тъй като компанията му прави големи обороти на строителните магазини). Добрият специалист нямат нищо против това вие да си закупите крайните материали, тъй като не му се налага да прави труден избор и да си губи времето. Има неща все пак, които майсторът трябва да измери и да разпореди точно какво да се купи - като прозорци или подови настилки. Обсъдете тези неща със строителя и му кажете специфичните материали и паричните стойности, с които сте съгласни, преди той да ви даде крайната цена за проекта.

Бъдете добър клиент. Общуването ви с професионалиста обикновено започва вежливо, но скоро може да стигне до невъзпитано, дори и грубо отношение. Реконструкцията на дома ви е стресиращо събитие за цялото семейство и както при много бизнес сделки нещата могат да се влошат осезателно, когато възникнат проблеми. И все пак си струва внимателно да подбирате битките. Разбира се, със сигурност трябва да поддържате твърда позиция за качеството и цената, но бъдете гъвкави за времето, когато е възможно. Да, закъсненията са неудобство, особено когато живеете без кухня или баня, но изпълнителят се занимава с масивен пъзел - той трябва да координира графика на различни клиенти, търговци, материали и доставки; да не говорим за метеорологичните условия. По-добре е да завърши проекта ви качествено, но късно, отколкото навреме, но както му дойде. Разплащайте сметките си навреме, отнасяйте се с уважение към работниците и възнаградете отличното изпълнение с препоръки към приятелите си. Качествените професионалисти обикновено не рекламират, те получават нови клиенти, защото добрата им репутация се носи от уста на уста.

Планирайте за преразход. Големите ремонтни планове винаги завършват над предвидения бюджет. Разнообразни изненади - липсващи греди, дървояди, дълга пукнатина в канализационната тръба, и т.н., могат да се крият зад стените ви. Така че не започвайте даден проект с идеята, че просто ще кажете „не" на скъпоструващите промени. Бюджетите на комерсиалните строителни обекти обикновено включват 5 до 10% за непредвидени разходи. Не е ли по-вероятно едно семейство да направи повече промени в плана, отколкото една корпорация? Заложете в бюджета си  10 до 20% увеличение за непредвидени нужди и така няма да останете без средства за окончателните подробности. За да контролирате нарастващите разходи по проекта, опишете всяка нова работа и цената й на гърба на договора, като се уверите, че вие и вашият изпълнител сте се подписали под новата добавка. Така осигурявате по-голяма яснота - и документация - за това, което плащате.

Преди да направите окончателното плащане. Надявам се знаете, че трябва да задържите няколко хиляди долара от последното плащане, докато не се уверите, че сте напълно доволни от всеки детайл. Ако желаете строителният предприемач да поправи пропуските в качеството, които сте забелязали, кажете му, че ще си получи окончателното заплащане, след като проектът е изрядно завършен. Ето някои неща, за които може да не сте се досетили. Първо, поискайте от екипа да почисти строителния обект с магнит. Работниците „обрисват" не само дома ви, но и двора ви с гигантски магнит, за да съберат стотиците ръждясали стари пирони, които се крият в тревата. Второ, поискайте си примерни модели. Майсторът трябва да ви даде остатъчни парчета от всякакви корнизи, паркети, тапети и т.н. Запишете си всички продуктови характеристики на прозорците, боята в различните стаи, плочките в банята, и т.н., така че да можете лесно да се справите с бъдещи проекти дори и ако наемете някой друг строителен предприемач. Трето, трябва ви сертификат за обитаване (Certificate of Occupancy). Когато продавате дома си някой ден, ще ви трябва доказателство, че работата е извършена безопасно и според федералните и щатските разпоредби. Задръжте окончателното плащане, докато не получите оригинала на този документ.