Здравейте, приятели! Днес съм настроен на вълна ,,образование", поради което съм подготвил първата от две части със съвети за това какво трябва да знаем, за да изучим децата си в Америка. Това е много обстойна тема и за краткото време, което можем да й посветим днес, ще се опитам да бъда точен и изчерпателен. Надявам се да получа от вас и интересни въпроси.

1. Защо спестяването за вашето пенсиониране е по-важно от спестяването за колеж на детето ви? 

Колкото и егоистично да звучи, погледнато стриктно от финансова гледна точка, написаното по-горе е истина. Вашите деца ще имат възможността да добавят пари за образованието си от различни източници, докато вие няма да разполагате с времето и невинаги ще имате физическите възможности да работите достатъчно, за да осигурявате дохода, от който се нуждаете. Замислете се върху това и балансирайте спестяванията по тези две направления според приоритетите си. Не жертвайте спестяванията си за пенсиониране, те никога не са излишни!

2. Колкото по-рано започнете да спестявате за образование на децата си, толкова по-добре.

Често се срещам с хора, чиито деца са в детската градина или тъкмо са започнали да ходят на училище, и виждам, че много от тях нямат нужната информация за спестовните сметки за образование и ползата от тях. Когато ги попитам дали са започнали да спестяват за образование, те почти ,,в един глас" казват, че според тях е ,,твърде рано" за това. Но отговорът им е в голям контраст с истината. Според много финансови експерти най-правилното време да се открие тази спестовна сметка е веднага след раждането на детето. Ето и един пример - спестявайки дори само по $100 на месец, за 18 години ще имате спестени $48,000, което включва и лихвата, която измерваме средно на 8%, но в много от случаите е дори по-голяма. Никога не е късно да започнете, всеки изминал ден ви струва пари и лихви по потенциалните заеми, които може да се наложи да вземете.

3. Акциите са най-добрият избор за вашето образователно-спестовно портфолио.

С темповете, с които растат цените на учебниците и таксите за висшите учебни заведения, единственото или, нека кажем, най-доброто ви спасение срещу инфлацията е инвестирането във фондове, които съдържат най-вече акции. С течение на времето, когато детето ви отрасне и времето за използването на тези пари дойде, ние можем да изградим стратегия, при която да изместим част от акциите в бондове и ценни книжа, които ще намалят риска и ще увеличат сигурността на вече събраните пари.

4. Не изпадайте в паника, че не успявате да съберете достатъчно пари.

Федерални, щатски и частни заеми и стипендии могат да изградят комфортен мост между събраните от вас вече пари и задълженията по покриването на останалата част от образованието на детето ви. За хора с по-малки доходи също има програми, които могат да помогнат. Нека не забравяме, че нашите деца се славят като едни от най-интелигентните в света и също могат да кандидатстват за стипендии за отличници.

5.  С взаимните фондове (mutual funds) спестяването и инвестирането за образование е простичко.

Инвестирането във взаимни фондове е най-правилната стратегия, когато говорим за спестяване за образованието на децата. Единственото нещо, което се изисква от вас, е да намерите половин до един час от свободното си време, в което да седнете със специалист по спестовни сметки за образование - нещо, с което самият аз се занимавам вече повече от седем години, и да направите сметка по колко можете да заделяте всеки месец за образованието на детето си. Оттам нататък можете да се облегнете спокойно и да се наслаждавате на времето, прекарано със семейството си, докато аз и моите колеги следим отблизо какво става със спестяванията ви. Когато е време за радикални промени в стратегията или стоковата борса, ние съветваме и напътстваме. Не е толкова сложно, нали?