Днес реших да ви дам някои съвети, на които съм научил хората през последните десет години, за това как можем да добавим допълнителна стойност към нашия финансов план и стратегия.

Първата и най-важна стъпка е най-напред да изготвим финансов план, като се започне от това къде сме в момента и към каква посока искаме да поемем. Както и какво е нашето реално финансово състояние. Това  е просто едно изчисление на всичките ни активи минус всички пасиви (всичко, което дължите - дългове на кредитни карти, ипотека, заем за автомобил). Една от основните ни цели е да увеличим цифрата, представяща най-адекватно нашето финансово състояние. Това се постига най-лесно чрез намаляване на пасивите, които имаме, и увеличаване на активите, които увеличават стойността си с течение на времето или дохода, който получаваме от тях на месечна или годишна основа. Около 90% от хората, на които съм помагал през годините, си нямат никаква представа какво е тяхното реално финансово състояние, когато за пръв път сме се срещали, и това е основната причина, поради която техният финансов план бе обречен на провал, ако заедно не бяхме направили нужните промени.

Единственият начин да изплатим кредитните си задължения и карти е да спрем да ги използваме и да се научим как да разполагаме с пари в брой или с дебитната си карта. Бих ви препоръчал всеки път, преди да тръгнете към кварталния магазин или големия търговски център, да спрете до вашата банка или банкомат и да вземете пари в брой, точно толкова, колкото ще ви трябват. Оставете кредитните си карти у дома.

Вашият спестовен фонд трябва да има най-малко три месеца от вашите разходи и спестявания на разположение във всеки един момент, в случай че колата ви се нуждае от ремонт или дори по-лошо - ако останете нетрудоспособни или безработни за определен период от време. Идеалният начин да направите това е, като започнете да плащате поне 10% от всичко заработено първо на себе си. Най-добрият подход в тази ситуация е да калкулирате определения процент (поне 10%) от всеки чек, който получавате, и да го внесете в отделна сметка от тази, с която се разплащате. Аз лично използвам фонд, който е нискоагресивен, но дава добър месечен дивидент независимо от състоянието на пазара, който бие лихвата на банката при всички положения. Това е, което съветвам моите клиенти, когато става дума за кратко- и средносрочни спестявания.

Едно от най-важните неща, които трябва да се правят всяка година, е нов годишен преглед на животозастрахователните полици. Последните статистически данни на LIMRA за 2015 година показват, че 44% от хората в САЩ не са застраховани и търсят начин да защитят любимите си хора със застраховка „Живот". Аз искрено се надявам, че никога няма да ви се налага да използвате вашата застраховка „Живот", но строго ви съветвам да обърнете сериозно внимание на тази защитна стратегия.

И ако вече разполагате с нея, кога беше последният път, когато сте отворили вашите документи и сте проверили условията на вашата полица? Нали за това плащате  всеки месец?

Най-малко би трябвало поне да искате да знаете за какво отиват вашите трудно заработени пари всеки месец, когато правите вноската си и ако имате нужда от помощ да разберете как точно работят тези застраховки, чувствайте се свободни да се свържете с мен и да спрете до моя офис, за да прочетем внимателно какво пише във вашата полица. През последния месец имах удоволствието да помогна по 4 семейства, които бяха закупили грешен вид полица, но те самите не знаеха точно за какво плащат или пък си мислеха, че е спестовен фонд за пенсиониране. Запомнете - застраховката „Живот" не е спестовен акаунт, никога не е била и никога няма да бъде! Ако някой се опитва да ви убеди в обратното, бягайте колкото се може по-надалеч веднага.

Същото се отнася и за полиците за деца „Gerber", които се продават като спестовни сметки за колеж и това е далеч от истината. Това са чисто и просто застраховки, ненужни за тази фаза от живота на вашите деца и пълни с излишни такси и наказания, които в края на деня нямат никаква спестовна стойност.

Ако сте имали трудности с това през изминалата година, най-вероятно вече сте научили урока си. Премахнете  някои „прищевки" от списъка си и фокусирайте вниманието си върху заделянето на повече пари в инвестиционни фондове и спестовни акаунти. Истината е, че повечето от нашите желания се базират на „състезанието" и конкуренцията със съседите и приятелите ни, но нека сме честни и признаем все пак, че този „конкурс по пазаруване" не е една от пътеките към финансов успех. Вместо това се съсредоточете да се придържате към плана си и тъкмо защото вашият съсед има хубава нова лъскава кола пред гаража си, не означава, че семейството му има нужната сигурност от гледна точка на спестяванията си  или нужната застраховка за адекватна сигурност и защита в случай на нужда. Ако ние не сме отговорни за семействата, които сме създали, кой би трябвало да бъде отговорен за хората, които обичаме?

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон - (224) 522-2413 или на електронната ми поща - [email protected]. Можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 ч. сутринта и 7 ч. вечерта, а в събота от 9 ч. до 2 ч. следобед.