Съветите ми днес са плод на моите наблюдения от работа с клиенти през последните над 8 години и начина, по който хората, които имат по-голяма финансова дисциплина, третират и образоват децата си за парите.

СЪВЕТ 1: Дискутирайте и учете децата си за ролята на парите в нашия живот от възможно най-ранна възраст

Според наблюденията ми, докато децата не започнат да работят и да изкарват парите си с труд, имат склонност да харчат парите на родителите си така, сякаш мама и тате са ги събирали по дърветата. Уважението към парите, което е трудно да се разбере и асимилира в ранна детска възраст, може да бъде най-лесно представено от родителите в дискусии за това как и откъде точно идват парите. Повечето деца разбират думата ,,пари" много преди да знаят как да смятат. Затова е важно да се отдели времето и вниманието, за да им се обясни, че не е достатъчно за мама и тате само да спрат до банкомата и да напълнят отново джоба си с пари, а точно как тези пари се събират в банката и че те са плод на усилия и работа. След като тези дискусии зачестят, подсъзнанието на децата ще ги кара да виждат света и парите по различен начин и не се изненадвайте, ако, когато се приберете от работа някой ден, вашето петгодишно детенце ви попита: ,,Тате, как беше работата ти? Изкара ли много пари днес?"

СЪВЕТ 2: Следете навиците на децата си, когато получават пари като подарък, и ги напътствайте в решенията им как да ги оползотворят!

Много пъти ми се е случвало да наблюдавам как деца от най-ранна възраст получават подаръци във формата на банкноти от баба и дядо или от чичо и леля. Съветвам ви да наблюдавате техните действия как точно се отнасят към тях и за какво ги използват. Ако се замислите по този въпрос, ще забележите, че когато те нямат достъп до собствени пари, искат от вас да им купите различни играчки и вкусотии по-често, отколкото те биха си купили такива с парите, които са получили като подарък. Това консервативно поведение към личната собственост е инстинкт при хората дори като пораснат. Ако го забележите силно проявено у вашето дете, може да се окаже, че то ще бъде добър спестовник след години. Разбира се, ролята на родителя е да напътства и да възпитава паричните навици на децата, но това е възможно единствено и само когато самият той е за пример по отношение на това, в което ги учи. Децата попиват обикновено онова, което им демонстрираме с действията си, а не това, което казваме, а същевременно не следваме в собствения си живот.

СЪВЕТ 3: Не чакайте децата ви да станат тийнейджъри, за да им говорите за пари. Ще е вече късно!

Един от навиците, който много от родителите имат, е да изчакват, докато - както те самите се изразяват - „децата им поотраснат", за да ги учат как да боравят с парите си. Това обаче е една от най-големите грешки, които може да допуснете като родител. Проблемът е, че в тази възраст е трудно да се комуникира за много теми с отрасналите вече тийнейджъри, а щом става въпрос за пари, положението е още по-сложно. Много от децата на тази възраст, говорим за 14-18-годишните, вече са свикнали да бъдат напълно издържани финансово от родителите си. Проблемът се задълбочава с нарастване на възрастта, защото и финансовите изисквания на децата започват да се увеличават. Консуматорското общество, в което живеем с рекламните кампании по интернет и телевизия, ни кара да искаме най-хубавия телефон, най-хубавата кола и най-хубавите дрехи, а децата ни не правят изключение от това. Ако не сте прекарали нужното време още от най-ранна детска възраст да говорите с тях за стойността на парите и за отношението и уважението, което трябва да имат към тях, не си правете илюзии, че вече тийнейджър синът или дъщеря ви ще се заслуша в това, което се опитвате да му/й обясните. Той/тя иска да е като другите деца, защото неговото/нейното отношение към материалното, което го/я заобикаля, подбужда смесени чувства и емоции, с които е почти невъзможно да се преборим, ако сме задоволявали всичките му/й желания до този момент.

СЪВЕТ 4: Отделете нужното внимание на теми като спестовни сметки и кредитни карти!

До времето, в което децата ви поотраснат и продължат образованието си в по-висши учебни заведения като колежи и университети, вашата задача е да ги направите експерти в основните финансови операции, с които всички ние се сблъскваме всеки ден. Запознайте ги в детайли с това как да работят с банковите си сметки и как да изчисляват правилно приходите и разходите си. Друга много важна тема на разговор е използването на кредитни карти и опасността, която представляват те. Не е случаен фактът, че изключително голям процент от студентите днес финансират колежанския си начин на живот, който в голяма степен е една безкрайна надпревара от купони и големи количества алкохол, точно с кредитни карти, към които, ако добавим всички заеми за образование, на които вече сте станали поръчители, ще утежнят живота и стандарта на цялото ви семейство. А изплащането на натрупаните задължения може да отнеме десетилетия наред.