През последните седмици наблюдавам един много интересен феномен, който е свързан със страха от неизвестното, в частност инвестирането, и липсата на информация по темата може да е пагубно за много хора, които искат да работят ефикасно и ефективно с парите си. По принцип вярвам, че всеки един от нас има правото да прави каквото поиска със собствените си пари, но когато установих, че дори хора, родени в Америка, не са наясно с въпроса, реших да се намеся и да споделя част от професионалния си опит, натрупан през последните 8 години, работейки с над 3,590 семейства.

Има един основен проблем, който засяга всички нас, и той се нарича ,,страх от неизвестното". Причината за него е липсата на точна информация, която да бъде усвоена лесно от хората. Повечето инвестират и ,,заключват" спестяванията си в недвижими имоти, живеейки с илюзията, че притежават частна собственост, която би трябвало да им изплаща дивиденти. Обикновено не само че това не се случва, ами и се получава обратното - наместо да ви носи печалба, тази инвестиция ви бърка в джоба. Други пък се отбиват до най-близката банка, в която си правят депозит при 0% лихва. След това забелязват, че година след година сумата се изпарява под натиска на инфлацията.

Днес ще обсъдим варианти какви да са стъпките, които трябва да следваме, при спестяване и инвестиране. Като начало нека сме наясно, че трябва да се научим да плащаме първо на себе си. Да, чухте много добре - започнете да плащате поне 10% от това, което заработвате, на себе си, независимо от дохода. Това е първата и основна стъпка към финансовата стабилност и изграждането на финансови активи. Пределно ясно ми е, че мнозина си казват: ,,Но как да направя това, след като парите ми едва стигат да си платя всички заеми и сметки?" Нека сме честни един към друг - причината тези заеми и сметки да съществуват в този момент е в нас самите и за да разбием този опорочен кръг от лоши финансови навици, трябва да започнем да мислим по нов начин.

Втората стъпка е да изградим план, чрез който да изплатим абсолютно всичко, което дължим по кредитни карти и заеми. Това е изключително важно, защото всички месечни плащания по заемите са ресурсите, чрез които можем да изградим солидни активи с течение на времето чрез различни инвестиции и финансови ходове, които в момента са невъзможни, защото тези ресурси отиват да погасяват нашите дългове. Истината е, че много от тях не са ни нужни и стресът, който вкарват в нашето всекидневие, е в пъти по-голям от удоволствието, което някога могат да ни доставят.

Като говорим за заеми, много от младите поколения българи в Америка нямат достатъчно дисциплина и трупат дългове, които поставят бариери пред тяхното финансово бъдеще. При по-възрастните ни сънародници сутиацията не стои точно така, но пък парите, които те имат спестени, биват изядени от инфлацията, защото стоят в банките.

Нека предположим, че вече сме преминали стъпки едно и две и сме готови да разберем как да работим с парите, които сме спестили. Основното правило, което никой не трябва да пренебрегва, е, че преди да се инвестира в каквото и да било (фондове или недвижими имоти), трябва да има спестявания, които да покриват личните ни разходи от 6 до 12 месеца и тези спестявания трябва да са на място, което да бъде лесно достъпно за нас, било то дори и под матрака. С други думи, това ще са ,,бели пари за черни дни".

След като сме били достатъчно пестеливи за една година напред, е ред да се замислим над изграждането на стратегия за печалби. От опит знам, че много хора трудно успяват да формулират своята стратегия. Преди два дни например при мен дойде жена, която имаше няколко вида застраховки, имот и един вид пенсионна програма, която е била започната преди години, докато тя е работила в корпорация. След като прегледахме документите, установихме, че нито един от тези продукти няма нищо общо с другия. Следователно липсваше стратегия. Горката жена си бе накупила една камара финансови продукти с едната цел - да захлебят агентите, които са й ги пробутали. Това е огромен проблем, защото повечето агенти са изключително мотивирани от високите комисиони и търсят как набавят повече и повече клиенти, които виждат един-единствен път в живота си. Това, което успяхме постигнем с жената, бе да изградим именно стратегия, която да елиминира всичко ненужно от това, което ползва, като заменим някои продукти с други, които работят по-ефикасно и ще й позволяват да се пенсионира с повече пари в оставащите й 12 години.