Много от моите колеги се записаха за план 401К, а някои въобще не обърнаха внимание на книжките, които ни дадоха с информация и заявиха, че не се интересуват. Единственото, което знам, е, че работодателят ще ми дава по един долар за всеки един долар, който аз искам да вкарам в този план до 5% от моята заплата, преди да са удържани данъците от чека ми.

Ако трябва да бъде откровена, аз съм доста объркана и не знам какво да правя, защото не разбирам точно какво представлява тази програма и дали има смисъл да съм част от нея. Бихте ли ми помогнали и обяснили как работи този процес и ако реша да се възползвам от него, каква е първата стъпка?

Много хора се сблъскват с дилемата, пред която сте изправена и вие. Благодарение на вашия въпрос те също ще могат да намерят правилния път. Истината е, че всеки един ден, в който не сте записана в 401К, губите пари, които ви се полагат като предвидено заплащане.

Причината е, че ви дават по един долар за всеки долар, който вие инвестирате в пенсионната си сметка, и този долар няма как да го вземете по друг начин. Така драстично увеличавате шансовете си за успешно пенсиониране. Прави чест на компанията ви, че ви предоставя тази невероятна възможност и иска да ви помогне. Има много компании, които се включват само с 50 цента за всеки долар, но изглежда, че вашата ситуация е по-добра и вие трябва непременно да се възползвате от нея.

Иначе мнозина се чудят как да изберат правилните фондове. Тук вече ще е нужно да седнем заедно и да прочетем внимателно всичко, което ви е било предоставено като информация за програмата от вашия работодател и какви са възможните фондове, които ни се предоставят за инвестиране.

Тази част определено трябва да се види от финансов специалист, защото е доста объркващо за хората, които не са инвестирали или нямат познания в тази насока. Изключително важно е също да се обърне нужното внимание, защото едно е да получавате 3%, а съвсем друго 12% като възвръщаемост в дългосрочен план. А, както се досещате, това може да се окажат хиляди долари, които иначе бихте изгубили при неправилен избор на фондове.

Другото важно нещо - не внасяйте повече от 5% от дохода си, който получавате от този работодател, дори да имате финансовата възможност да го правите. Причината е, че над тези 5% няма да получите никакви допълнителни пари от работодателя си. Предлагам ви в такъв случай да използвате ROTH IRA за останалата част от парите, които можете да заделяте настрани, защото предимството му е, че няма да плащате данъци на лихвите, които ще получите.

Има и няколко други фактора, които са определящи и трябва да се вземат под внимание - възраст, доход, данъци, години до пенсиониране и сегашни спестявания и това е част от цялата стратегия, която трябва да се изгради, преди да се изберат сумата, която да се заделя, и фондовете, които могат да ни донесат успех.

В моята практика се е случвало да изготвя подобни стратегии за по-малко от 30 минути в зависимост от ситуацията и това е нещо, което трябва да се вземе под внимание в забързаното ни всекидневие, ако финансовата ви сигурност и успех са важни за вас и вашето бъдеще.