ВЪПРОС: Здравейте, Ангел! Фирмата, в която работя, ми предлага пенсионно осигуряване под формата на план 401К. Единственото, което знам, е, че работодателят ще ми дава по 1 долар за всеки долар, който аз искам да вкарам в този план до 5% от моята заплата, преди да са удържани данъците от чека ми.

Ако трябва да бъде откровена, аз съм доста объркана и не знам какво да правя, защото не разбирам точно как работи този вид програма и дали има смисъл да го правя. Бихте ли ми помогнали и обяснили как работи този процес и ако реша да се възползвам от него, каква е първата стъпка?

Истината е, че всеки един ден, в който не сте записана като част от този пенсионен акаунт под формата на 401К, който ви се предлага, вие губите пари, които ви се полагат като предвидено заплащане.

Причината - работодателят ви дава по един долар за всеки долар, който вие инвестирате в пенсионното си осигуряване чрез тази програма. Тези допълнителни пари няма как да ги вземете по друг начин, освен да се включите до 5% от заплащането ви. Това би било прекрасно и драстично увеличава шансовете ви за успешно пенсиониране. Има много компании, които вече се включват само с 50 цента за всеки долар, който вие спестявате, но, изглежда, вашата ситуация е по-добра и вие трябва непременно да се възползвате от нея.

Друг е въпросът, който мъчи много хора - къде да сложа тези пари и как да избера правилните фондове? Тук вече ще е нужно да седнем заедно и да прочетем внимателно всичко, което ви е било предоставено като информация за програмата от вашия работодател, както и какви са възможните фондове, които ни се предоставят за инвестиране. Тази част определено трябва да се види от финансов специалист, защото е доста объркващо за хората, които не са инвестирали или нямат познания в тази насока, и е изключително важно да се обърне нужното внимание, защото това може да направи разликата от това да получите 3 или 12% като възвръщаемост в дългосрочен план и както се досещате - това може да се окажат стотици хиляди долари, които са изгубени заради избор на фондове, които не отговарят на вашата стратегия. Този вид услуга е част от моята практика и ще се радвам да ви помогна да изградим такава стратегия, при която шансовете ви да изберете правилните фондове са по-големи, базирано на опита ми с различни клиенти в последните 10 години.

Другото нещо, за което трябва да внимавате в тази ситуация, е да не слагате повече от 5% от дохода си, който получавате от този работодател, дори да имате финансовата възможност да го направите. Причината за това е, че след тези 5% вие няма да получите никакви пари от работодателя си и би било по-добре да използвате ROTH IRA за останалата част от парите, които можете да заделяте настрани, защото предимството на този вид акаунт е, че няма да плащате данъци на лихвите, които ще получите през годините.

Но както казах, има няколко други фактора, които са определящи и трябва да се вземат под внимание - възраст, доход, разходи, години до пенсиониране и сегашни спестявания и това е част от цялата стратегия, която трябва да се изгради, преди да се избере сумата, която да се заделя и фондовете, които могат да ни донесат успех.

 

ВЪПРОС 2: Здравейте! В момента уча счетоводство и се подготвям за помагам на хората с техните данъчни декларации за следващия данъчен сезон през 2016 г., както и да работя за частни компании с техните счетоводни въпроси през останалата част от годината. Искам да знам дали би било възможно да разширя знанията си и да помагам на моите бъдещи клиенти с отварянето на пенсионни фондове като 401К и IRA. Как мога да подходя в тази ситуация и как мога да се лицензирам, за да упражнявам тази професия?

Моята лична цел е да продължавам да помагам на клиентите си и особено на тези в българската общност в Америка, защото информацията, която много от нас имат, е определено недостатъчна и недостъпна, за да можем сами да вземем добре информирани решения за финансовите си дела без помощта на човек, който строго да съблюдава процесите на инвестиране и разумно застраховане като част от нашата лична финансова стратегия. Другото, което се опитвам да правя активно, е да обучавам хора като вас, които искат да имат по-задълбочени знания за парите и как работят те и да участвам в тяхното професионално развитие в тази индустрия.

С удоволствие бих помогнал и на вас и бих ви подал ръка, но основно ще зависи от волята и желанието ви да се развивате, което ще определи успеха ви като финансов консултант. Отворен съм за възможността да ви помогна със субсидиране на лицензирането ви и да ви обясня стъпка по стъпка как да правите това, което аз правя, и да помагате на бъдещите си клиенти, но това ще изиска търпение и труд. Ако не се страхувате да опитате, можете да ме потърсите лично на координатите ми.

Ако имате въпроси, коментари и идеи към мен, с удоволствие бих ги отговорил на личния ми телефон 224 522 2413 или на електронната ми поща [email protected].