През 2015 година около 3.5 милиона души ще се пенсионират в Америка, сочат данни на Social Security Administration. Много от тях ще пътуват по света, други пък ще искат да прекарат повече време със своите семейства и приятели; а трети ще опитат и от двете по много, което е чудесно. Първо обаче нека се подготвим да отговорим на няколко основни въпроса - подали ли сме документи за пенсия; изплатили ли сме големите си заеми и дългове; прегледали ли сме своите инвестиции внимателно?

За да мине всичко около пенсионирането гладко, са нужни няколко стъпки.

Първата е да се свържете с пенсионната администрация (Social Security Administration) и да разберете колко точно ви се полага на месец от държавната пенсия, която трябва да получавате според парите, обявени за данъчно облагане, и възрастта, на която искате да се пенсионирате. Те не трябва да са повече от 40% от вашия доход и ще ви помогнат да изплащате месечни сметки, от които никой от нас няма да избяга дори когато се пенсионира. Не разчитайте това да бъде основният ви доход по време на пенсионирането. Работете усърдно и заделяйте настрана във вашия 401К или IRA план възможно най-много, докато все още работите.

Втората стъпка - вашето мечтано пенсиониране никога няма да се случи, ако сте заробени в заеми. Направете така, че да изплатите възможно най-много от тях.

Трета стъпка - изберете си правилните места за ваканция. Разгледайте как ваканционните ви планове се съотнасят към парите, с които разполагате и очаквате да получавате след пенсиониране. Това е от изключително важно значение, защото ако не си направите добре сметките, може да се наложите да се върнете обратно на работа скоро след като сте се пенсионирали, дори в момента да имате сериозни суми, заделени настрана.

Стъпка 4 - създайте си стриктен бюджет. Планирайте всички възможни разходи и не забравяйте да включите и достатъчно забавления.

Стъпка № 5 - пресметнете разходите по пътуванията. Направете списък с местата, които искате да посетите, и изчислете евентуалните разходи по тях. Имайте ясна представа каква част от бюджета искате да заделите за пътуване и колко често да го правите през годината според това, което финансите ви позволяват. Бъдете внимателни с тези разходи, защото те могат да се окажат подводен камък.

Стъпка 6 - намерете най-добрите оферти за пътуване. Българите сме възпитани от деца да намираме възможно най-добрия и евтин начин да пътуваме. Това трябва да се запази и във времената след пенсионирането ни, защото се очаква тогава доходът да е по-малък. Продължавайте да търсите възможно най-добрите оферти и да следите промоциите, които няма да натежат много на бюджета.

Седма стъпка - преразгледайте инвестициите си. През следващите 20-30 години доходът ви ще зависи главно от инвестициите, които сте направили, докато сте работили през годините. Направете така, че да оставите парите на пазара, за да могат да растат и докато сте пенсионери. В момента има много добри програми, чрез които помагам на много от бъдещите пенсионери да имат сигурност върху сегашните си спестявания, но пък и да увеличат възможностите за допълнителна печалба.

Стъпка осма - установете социални контакти. Последните проучвания показват, че хората със здрави социални контакти живеят по-здравословно и след пенсионирането си. Моят съвет е да намерите приятели с близки до вашите интереси и да започнете заедно да кроите планове за това как да прекарвате повече време заедно. Това би било страхотна рецепта за вашето здраве и дълголетие!

Стъпка №9 - подайте документи за Medicare. Няколко месеца преди да навършите 65-годишна възраст е правилното време да подадете документите си за Medicare. Последното нещо, което искате след пенсиониране, е да останете без адекватна здравна осигуровка. Затова Medicare трябва да е неотменна част от документацията ви за пенсиониране. Не отглагайте тази важна стъпка, която ще ви осигури по-голяма доза спокойствие през годините.

Стъпка №10: пренаредете разходите си. Времето, преди да се пенсионирате, трябва да бъде планирано точка по точка. Много от хората продават жилищата си и се местят в по-малки такива, защото вече нямат нужда от няколко спални и тоалетни, а така подпомагат и бюджета си. Но все пак ситуацията при всеки човек е различна, затова е важно да се вземат правилните решения, които да ви помогнат да запазите обема на спестяванията си за по-дълъг период и да си осигурите едновременно с това нужния комфорт във вашия живот.