Продължение от миналия брой

Преди да продължим темата от миналата седмица, е важно да уточним, че ако кредитният ви рейтинг е над 760 точки, то може би не е нужно да се занимавате и да хабите труда си да подобрявате кредитната си история, защото вече получавате възможно най-добрите лихвени проценти. За всеки под тази граница следващите редове може да се окажат изключително важни.

5. Проверете лимитите на картите си

В някои случаи кредиторите ви може да показват по-нисък лимит на фондове, които са ви отпуснати от тях и които са на разположение в момента. Изключително важно е да сравните балансите и лимитите на картите си с това, което сте подписали в началото на издаването им, и това, което е отразено в кредитния ви репорт. Ако има разминавания, свържете се с кредиторите си и изискайте поправка. Това би било много здравословно за финансите ви и би помогнало да вдигнете рейтинга си веднага.

6. Изчистете стари и забравени кредитни линии

Колкото по-дълго сте имали достъп до кредит и сте го запазили с добри резултати, толкова по-лесно е кредиторите да ви отпуснат нов такъв. Но искам тук да обърнете внимание на нещо, което се случва доста често. Случи се дори и на мен преди няколко години. В много от случаите, след като използваме различни кредитни линии и карти, след известно време се оказваме в ситуация, ако имаме твърде много отворени линии, включително и тези за използването в определени търговски вериги, да не сме ползвали с години някои от тях. Ако имате отворени кредитни линии, включително кредитни карти, особено такива, които няма да ползвате скоро, затворете ги. Те натежават твърде много на кредитната ви история. В много от случаите определени кредитори ще ги затворят автоматично поради ниска или нулева активност в определен период от време.

7. Разглеждайте кредитната си история поне два пъти годишно

Вашият кредитен рейтинг се изчислява въз основа на информацията, калкулирана според това, което кредитните агенции имат в рапортите си за вас, получени от кредиторите ви. Добра идея е редовно да следите тези рапорти и веднага да поправяте грешки, допуснати в тях.

Закъснели плащания; надхвърляне на лимитите; негативни баланси и компании, които се занимават с колекции, са няколко от възможните причини историята ви да не изглежда достатъчно добре. Ако смятате, че някои от изброените там неща не са ваши, то е добре да се свържете с кредиторите и да дискутирате разминаванията си навреме. Това може да се окаже камъчето, което променя драстично условията на следващия голям или малък заем, който искате да вземете.

8. Не прехвърляйте балансите си повече от 4 пъти

Много от клиентите ми са запалени привърженици на прехвърлянето на баланси от карти с висок процент на карти с 0% или по-ниска лихва. Това, разбира се, е добра идея, просто не прекалявайте с тези трансакции. Колкото повече прехвърляте баланси, толкова повече кредитният ви рейтинг намалява с течение на времето. Моят съвет е да седнете с финансов специалист и да направите план за погасяването на задълженията си и дори изобщо да спрете да използвате кредит, ако не смятате да го погасите напълно до края на месеца. Няма абсолютно никакъв смисъл да се залъгвате с 0% за 6 или 12 месеца, а да продължавате да трупате дългове. Колкото повече дължите, толкова по-малко оферти за 0% ще получавате. Изплатете дължимото, засмейте се и се насладете на живота без задължения - това е нещо наистина позитивно и го пожелавам на всеки един от вас.