През последните няколко години все по-често се срещаме с проблеми, свързани с кредитни карти и стабилизиране на кредитния рейтинг, или както още ги наричаме ,,кредитна история". Предлагам ви осем способа, които да следвате, за да запазите или подобрите позициите си и финансовата си стабилност.

 1. Извадете си кредитна карта

В никакъв случай не се ,,връзвайте" на митовете, които гласят, че за да имате добра кредитна история или да подобрявате кредитния си рейтинг, трябва задължително да имате неизплатен напълно баланс по кредитни карти. Това е лъжа!  Препоръчително е дори да нямате никакви задължения по кредитните си карти, но е добре да ги използвате понякога (с условието, че изплащате задълженията си всеки път, когато се натрупат), което помага да изградите добро впечатление, че сте отговорен платец. Ако по някаква причина не можете да се квалифицирате за кредитна карта, било то заради недостатъчно време, прекарано в САЩ, или заради стари неизплатени задължения, можете да опитате да получите карта от вашата банка на стойността на парите, които имате депозирани в сметката си. Използвайте термина ,,secured credit card" и разпитайте банката си какви са точно условията, за да я получите. Независимо в коя банка подавате молба за този вид карта, бъдете сигурни, че тя ще отразява позитивните промени в кредитната ви история и в трите кредитни агенции, които се занимават с тези детайли.

2. Вземете кола или къща на изплащане

Най-напред отварям една скоба. Целта на съветите ми е не да ви окуражи да отворите портфейлите си и да извадите всичките си кредитни карти и пари в брой и да ги похарчите за скъпи коли или къщи. Целта е да ви посоча какво трябва да правите, за да подобрите кредитната си история, ако планирате да я използвате в близко или далечно бъдеще. Аз лично не пазарувам с кредит и не вярвам в сляпото хвърляне на пари за неща, които не са ми нужни, особено ако не са закупени с пари в брой. Но трябва да се знае, че е хубаво да имаме достъп до кредит в случаи на нужда.

В икономическата система на САЩ има два основни вида кредит: ,,installment" (изполван за лични заеми; закупуване на къщи, автомобили и студентски заеми) и ,,revolving"(всякакви видове кредитни карти). Отговорното използване и изплащане на тези два кредита е основната причина за успеха ви по отношение на кредитната ви история. Ако в момента имате само кредитни карти и ги използвате отговорно, но кредитният ви рейтинг не се повишава, може би причината се крие в липсата на ,,installment loan" в кредитното ви портфолио. Моят съвет, за да добавите какъвто и да е ,,installment loan", е да се обърнете първо към кредитно сдружение (credit union), където обикновено лихвите са доста по-ниски, а условията - по-изгодни в сравнение с банките.

3. Покривайте задълженията по кредитните си карти всеки месец

Плащането навреме на заемите по колите и къщите обикновено помага за изграждането на кредитна история, но не до такава голяма степен като изплащането на задълженията, натрупани по кредитните карти. Банките и институциите, отпускащи заеми, обичат да се наблюдава една много ,,здравословно" голяма разлика между сумата, отпусната ви по кредитната карта, и тази, която всъщност сте използвали до момента. Разумно е да ползвате по-малко от 30% от лимита на картата си, а ако е възможно - дори да го намалите до 10% , това ще е страхотно за вашето кредитно ,,здраве". Така условията по всяка следваща карта, за която евентуално ще кандидатствате, ще са по-добри. Въпреки че повечето експерти препоръчват първо да изплатите кредитните си карти с по-малък процент лихва, аз съветвам първо да платите тези с по-малка дължима сума. Това ще ви освободи пари в брой, които после може да насочите към останалите си задължения или да спестите и инвестирате.

4. Попитайте за споразумение с кредиторите си

Ако сте дългогодишен клиент на компания, която ви е отпуснала заем или кредитна карта и в същото време сте достатъчно отговорен с плащанията си, може да имате правомощия, за които дори не подозирате. Например, ако в миналото, без да искате, сте закъснели с плащането на сметката си или сте го направили по оправдателни причини, с пълно право може да подадете писмена молба тези стари записки да бъдат изтрити от кредитната ви история. Това би било част от запазването на добрите приятелски взаимоотношения с кредитната институция, с която работите в момента, и като благодарност за това, че сте им верен клиент от и за дълго време. Повечето от банките биха го сторили без проблем, ако ги помолите достатъчно учтиво за това в писмен вид. В случаи че имате няколко такива закъснения с плащанията, ще сте в добра позиция да дискутирате подобни подобрения в кредитната си история, след като сте направили поне 12 последователни плащания навреме. Тогава помолете кредитната си институция контрактът ви да бъде ,,re-aged", а старите закъснения - изтрити от историята ви.