Здравейте, скъпи приятели и читатели! Днес искам да обърнем внимание на една тема, която вълнува всички нас, особено след Деня на благодарността (Thanksgiving), когато става наистина магия... Магията да напълним кредитните си карти и в началото на  следващата година вместо хубав пухкав сняг започват да валят сметки по пощата. За да избегнем това, тази година съм подготвил няколко идеи, които се надявам да са полезни за всички нас през следващите няколко месеца, изпълнени с подаръци и усмивки.

1. НАМАЛЕТЕ ХАРЧЕНЕТО

Първата стъпка да изплатим натрупаните дългове е да спрем да използваме кредитните си карти. Ако сте прекалили с използването им по време на празниците, сега трябва да забравите, че те въобще съществуват. Предлагам ви да спрете да ги използвате, но ако нямате волята да го направите, е най-добре да ги срежете на две, да ги замразите в найлонова торбичка с лед във фризера си или да ги скриете някъде, където вашата любима половинка няма да ги намери. 

2. НАПРАВЕТЕ СТРИКТЕН БЮДЖЕТ

Премахнете всички излишни харчове и ненужни покупки, за да можете да изплатите кредитите си. Докато правите нужните изчисления, вижте колко е максималното, което може да плащате към кредитните си карти всеки месец, и направете така, че да  плащате тази сума без компромиси. Вашата дисциплина ще ви спести много пари, които иначе биха отишли в лихви. 

Като допълнение на това, което плащате, бих ви препоръчал една стара и изпитана рецепта за изплащане на заемите си - заделяйте 20% от дохода си и го добавяйте като допълнително плащане към минималните плащания на заемите си. Това ще направи огромна разлика в продължителността и времето, което ще ви отнеме да изплатите заема си, и ще изгради много полезен навик, който лесно после можете да го приложите в инвестирането, след като сте изплатили заемите си. 

3. СЪСТАВЕТЕ СИСТЕМАТИЧЕН ПЛАН ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДЪЛГОВЕТЕ СИ

Ако имате заеми на повече от една кредитна карта - изплатете тази, която има най-висока лихва и следователно, изплащайки я, продължете дотогава, докато стигнете до последната с най-малък процент на лихва. Друг ефективен начин да изплатите картите си е да започнете с тази тях, към която имате най-малък дълг, и стигнете постепенно към "най-проблемната" - с най-голям дълг.

4. КАКВО ДА ПРАВЯ, СЛЕД КАТО СЪМ ИЗПЛАТИЛ ЗАЕМИТЕ СИ? 

Първото нещо, което бих ви посъветвал, е да си поемете дълбоко въздух и да се насладите на живота като свободен човек. И отсега нататък не се подавайте на изкушението да започнете отново да използвате заеми и да се отдадете на старите си навици. Вместо това започнете да заделяте парите си, които досега сте плащали към задълженията си всеки месец. Дори имам още по-добра идея - кажете на своята банка на определена от вас дата в месеца да ги депозира автоматично във вашия спестовен акаунт. Това ще ви даде "финансова възглавничка", когато неочаквана ситуация се изправи на пътя ви и трябва светкавично да "бръкнете в джоба си". 

5. ПЛАНИРАЙТЕ ЗА СЛЕДВАЩИЯ ПРАЗНИЧЕН СЕЗОН ОТСЕГА

Започнете да събирате пари сега за следващия празничен сезон, за да избегнете използването на каквито и да е кредитни карти. Седнете и внимателно направете отчет на това, което сте изхарчили през последните месеци за подаръци, излизания със семейството, храна и други подобни празнични разходи. След като сте сборували всички тези харчове, разделете ги на 12 и ще получите сумата, която би трябвало да сложите всеки месец в "спестовната касичка" (в нашия случай - в спестовния ви банков акаунт), за да имате достатъчно за следващия празничен сезон. 

Ако намирате информацията за полезна, чувствайте се свободни да я разпространявате сред приятели и познати, които също биха искали да знаят как да работят с парите си по-ефикасно.