Когато започнах да работя в сферата на финансите в края на 2005 година, като че ли страшно много други хора също се бяха втурнали там и се чувствах като малка рибка в огромен океан, където обаче имаше огромно количество нови рибки, които навлизаха във водата и искаха да успеят да се научат да плуват правилно в нея. С годините, особено след 2008-а, когато имаше драстичен спад, много от пришълците във финансовата сфера смениха местоработата си. Едни се оттеглиха изцяло, други пък станаха банкери, трети чисто и просто бяха подплашени от несигурността при работата с недвижими имоти и заеми. Една индустрия обаче направи невероятни печалби за своите клиенти, които бяха достатъчно смели да се доверят на своите съветници и не само да оставят парите си на стоковата борса, а и да купуват възможно повече акции и фондове. Това бе времето, когато пазарът бе паднал заради икономическата нестабилност, а много от хората обявиха банкрут и спряха да плащат обезпеченията си, с което оставиха новите си домове на банките. В последвалите 6 години след 2008-а средната възвръщаемост на стоковата борса според индекса S&P 500 е била 17.63% на година до края на 2014-а.

Основният проблем днес в сферата на инвестициите е застаряването. Просто няма млади хора, готови да сменят застаряващите финансови съветници, много от които се пенсионират. В подкрепа на това ново проучване сочи, че само 5% от всички 316,000 регистрирани и лицензирани финансови съветници са под 30-годишна възраст. Все пак прогнозите сочат, че през следващите години тази ниша постепенно ще се запълни. Очакват се над 32% нови кадри в инвестиционната индустрия. За съжаление много от финансовите компании като Merril Lynch, Edward Jones, Smith Barney и др. затвориха голяма част от тренировъчните си центрове, защото това им костваше изключително големи суми за лицензиране и образоване на нови лица, а възвръщаемостта на инвестираните средства до голяма степен не беше оправдана от гледна точка на печалби. В същото време нуждата от финансови съветници нараства главоломно, още повече че всеки ден нови около 10,000 души се пенсионират. Както сме говорили и преди, много от хората могат да разчитат на пенсионните си планове 401К или 403В, които трябва да бъдат превърнати в Traditional IRA, преди всеки да се пенсионира, за да могат да се усвоят по най-ефективния начин.

Ако гледаме като цяло и ситуацията в нашата общност и другите източноевропейски общества в Америка, се наблюдава липса на информация по тази тема. Като лично наблюдение мога да споделя, че все още има какво да се желае по отношение разгласата сред българската общност за това как най-ефикасно да се инвестира за пенсиониране и как да се реагира на промените в икономиката и пазара. За съжаление за момента няма достатъчно голям брой добре тренирани и подготвени финансови специалисти, които да се заемат с тази така важна и отговорна задача. Като пример бих посочил, че в моя офис в момента аз лично обучавам четирима нови инвестиционни съветници, което е крайно малко за мащабите дори само на един Чикаго.  Една от целите ми до края на тази година е да мога лично да подготвя поне десет нови и напълно компетентни финансови съветници, които да са ядрото на обществото. Те ще могат да бъдат на разположение на всички нуждаещи се от помощ и от съвет.

Много от вас, четейки тези редове, може би се питат какви са изискванията да бъдат част от тази сфера. Ако погледнем по-глобално в Америка, финансовите съветници идват с различен професионален опит от миналото. Някои са били учители и инженери, други пък са имали свой собствен бизнес. Разбира се, има и много току-що завършили студенти. Това все пак е една много отговорна и динамична работа. Двете неща, които според мен обединяват всички, с които работя, са техният ентусиазъм да помагат на хората и да ги учат как да работят с парите си и че те искат да работят за себе си като втора кариера или пък да имат свой собствен бизнес, чрез който да помагат на останалите и в същото време да си докарват прилични доходи.

Средното възнаграждение за един финансов съветник започва от около $67,000 на година и може да расте в пъти в зависимост от големината на бизнеса; базата от клиенти и броя на компетентни съветници, които работят под даден брокер. Една от големите заблуди е, че трябва да владееш математика и икономика много добре, за да си финансов съветник, което не е точно така. В днешно време калкулациите и цифрите се извършват от компютри, много по-важно е да притежаваш добра комуникация и да можеш да пречупиш различните финасови възможности през призмата на клиента. С повече постоянство и опознаване на материята, което идва с опита и времето, абсолютно всичко е постижимо и възможно.