Започнаха изборите за първия етап от маратона на парламентарните избори в Индия, в който министър-председателят Нарендра Моди ще се опита да спечели трети пореден мандат.

Около 969 млн. души имат право да гласуват на най-големите избори в човешката история, като гласуването ще се проведе на седем етапа през следващите шест седмици в най-многолюдната страна в света.

Гласуването в цялата страна се смята за едно от най-значимите от десетилетия насам, докато мощната дясна партия "Бхаратия Джаната" ("BJP") на Моди се стреми към абсолютно мнозинство и мандат за разширяване на политиките си за развитие и хиндуистки национализъм, установени по време на 10-годишното ѝ управление.

Тези политики трансформираха Индия в икономически и културен план, а управлението на BJP се определя от отдалечаването от светските основи на Индия, изградени върху демократичните ценности на справедливостта, свободата, равенството и секуларизма, в посока на хиндуисткия мажоритаризъм.

В предизборния манифест на BJP се акцентира върху създаването на работни места, програми за борба с бедността, като например разширяване на хранителните помощи и жилищните схеми, и национално развитие с особен акцент върху жените, бедните, фермерите и младите хора.

На световната сцена Моди иска Индия да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, ще се стреми да кандидатства за Летните олимпийски игри през 2036 г. и има за цел да изпрати астронавт на Луната.

Предизвикателство за BJP е основната опозиционна партия в Индия - Индийският национален конгрес - и новосформираният от него съюз на партиите INDIA.

Опозиционният блок залага на единен подход, за да се противопостави на господството на BJP през последното десетилетие.

Кампанията на партията на Конгреса обещава "свобода от страха" и се зарича да защитава демократичните ценности като свободата на словото, изразяването на мнение и религиозните убеждения, заложени в конституцията.

ОЩЕ: Макрон отиде на пазар в Индия (ВИДЕО)

В манифеста им се набляга и на справедливостта, равнопоставеността и благосъстоянието, като се обещава признаване на гражданските съюзи между ЛГБТ+ двойки, защита на религиозните малцинства, сигурност и овластяване на жените, наред с други обещания като осигуряването на стаж за младите висшисти.

Избирателната комисия на Индия наложи ограничения на медиите, включително на CNN, които ограничават публикуването на репортажи и анализи в периода преди и по време на изборните дни.