Поколението Y – така социолозите наричат родените през 80-те години. Те са независими, с подчертана индивидуалност и ревниво пазена свобода. Израсли са в мрежата и живеят в свят без граници. Българите от авангарда на това поколение изглеждат, сякаш кризата е минала край тях, без да я забележат. Докато родителите им говорят за безработица и безпаричие, те обсъждат нови проекти. Харесват ли ни, или не, те са бъдещето и вместо да им налагаме остарели стереотипи на работа и живот, по-добре да се опитаме да ги разберем.

„Животът ни с Митко е като сбит преразказ с 10 години преднина – смее се Таня. – Живеем на бързи обороти и много неща ни се случват.“ Не съм чувала по-жизнерадостна история за завръщането от тази на Таня Стрингс и Димитър Гръблев. Щастливи са да живеят и работят в България от 2022-ра и твърдят, че нито за миг не са съжалили за решението си.

Таня Тингарова, с творчески псевдоним Таня Стрингс – красива, секси, талантлива и виртуозна цигуларка, превръща в истинско шоу и фурор всяко свое изпълнение, без значение къде свири – на голямата сцена или на частно парти. Била е в цяла Европа и по екзотични дестинации като Френска Полинезия, Великденските острови, островът на Робинзон Крузо, цяла Латинска Америка; карнавалът в Бразилия, Тихоокеанските острови, Австралия, Нова Зеландия, Гренландия и дори Антарктида...

Свирила е и на какви ли не щури места – на хеликоптерна площадка на върха на небостъргач, в палатите на шейховете на Абу Даби, Дубай и Катар, под вода в огромен кораб.

Четири пъти обикаля света,

за да реши да се върне накрая в родния Пловдив, и в Родината през 2021-ва да срещне своя Димитър – любов като в приказките, също на бързи обороти.
Димитър Гръблев – успешен и талантлив IT специалист, живее от 16-годишен в Санта Барбара, Калифорния. Софтуерен инженер от Калифорнийския политехнически университет (CalPoly), обявен от научните светила там за компютърен магьосник и problem solver („решаващ проблеми“).

Работи в медийната корпорация IAC и като най-успешен сред компютърните специалисти, го преместват в Ask.com – предшественика на Google, в Сан Франциско. Офертата на живота му обаче е постът вицепрезидент по технологиите в тв гиганта CBS, с екип от стотици инженери по целия свят. В CBS той

реализира първия стрийминг на „Супербоул“

- най-големия ивент в света. Тогава това звучи невъзможно, но българинът го прави възможно.

Димитър се прибира в България заради COVID-19, а от Ask.com го викат обратно, като CTO, или изпълнителен директор по технологиите, с фантастична заплата. Как да не се върне в Силициевата долина?...

Точно в този момент обаче на кръщене в Родината той вижда Нея – Таня, във вихъра на шоуто си с цигулката. Любов от пръв поглед. Само 20 дни по-късно отива в стогодишния дом на Таня в Пловдив, пада на коляно и й предлага брак с венчален пръстен. А тя казва „Да“, отлага всичките си концерти и заминава с него за Сан Франциско, където обаче не е щастлива.

Таня Стрингс и Димитър Гръблев: Любов като в сбит преразказ в САЩ, Индия и Дубай

„Митко постъпи по мъжки. Каза: „И в Тамбукту да отидем, няма значение“. Най-накрая е намерил любовта на живота си и е готов да зареже всичко, но и тя да е добре. Буквално за седмици той опакова в 2 куфара целия си 22-годишен живот в Америка. Продава къщи, коли, всичко и двамата се връщат в България. След сватбата разбират, че тя очаква дете.

Когато Таня е бременна в деветия месец, пада и си счупва лявата ръка – тази, с която държи цигулката. „За пръв път го споделям сега пред вас в BG VOICE, просто

исках да изтрия този епизод от живота си“,

казва тя. Счупването е брутално – диагонално, на главната кост от рамото до лакътя. Тежката операция е без никакви обезболяващи, заради бебето в утробата й. Таня е с 22-сантиметров пирон в ръката. Лекарите настояват да изродят бебето със секцио, но тя е категорична – то да реши кога да дойде.

Таня Стрингс и Димитър Гръблев: Любов като в сбит преразказ в САЩ, Индия и Дубай

Малката Джули се появява 20 дни по-късно. Раждането е с жестоки болки в ръката. Таня и Димитър се преместват от София в Пловдив, в къща до родителите й, за да й помагат. Кърменето е мъчително, защото не може да държи бебето, но не се отказва, а родителите и Димитър помагат.

Лекарите прогнозират година за възстановяване, но след 4 месеца лека депресия и страх, че няма да може да свири повече, тя се осмелява и взема цигулката в ръце. „За пръв път свирих пред Джули и тя страшно много се развълнува. А светила в ортопедията ми казаха, че такова чудо не са виждали – толкова бързо възстановяване. Сигурна съм, че Джули ми даде сили и още от утробата ми е помогнала с регенериране на клетките на счупената ми кост“, споделя Таня.

Джули едва ли не от раждането си е звезда в социалните мрежи. Пред очите на всички тя расте, отбелязват с парти, снимки и клипове всеки неин месец.

Двамата я възпитават отворена към света. „Тя е много щастлива при пътуване, виждаме колко осъзната става, попива всичките култури, харесват й самолетите, срещите с хора“, споделя Таня. От едномесечна е на море, а 5-месечна заминава при американската си баба в Санта Барбара, Калифорния.

Таня Стрингс и Димитър Гръблев: Любов като в сбит преразказ в САЩ, Индия и Дубай

Джули изпада в екстаз, когато Таня й свири песничката от филма „Барби“. Тя записва версия на цигулка и решава да снима клип до буквите Hollywood. Купува си яркорозова цигулка специално за клипа и си поръчва същата рокля и бижутата като на актрисата във филма.

През ноември 2023-а Таня получава оферта да свири на индийска сватба в Гоа. Броени дни преди това разбира, че е бременна отново и двамата с Димитър са много щастливи, защото искат децата им да са с малка разлика. „Цялото семейство ме спираше за Индия, аз обаче нали съм луда глава, заминахме“, споделя Таня. Там за пръв път не вземат Джули, заради опасността от зарази.

Таня Стрингс и Димитър Гръблев: Любов като в сбит преразказ в САЩ, Индия и Дубай

Сватбата продължава 3 дни. „Чудех се, дали ще мога да вдигна тези хора да танцуват, както си правя шоу на други места, нали са друга култура“, споделя Таня. Но още при първите акорди цялата тълпа се втурва към сцената. „Стана страхотен купон! Еуфория! Дори католическият отец, който беше там заради булката католичка, се кълчеше на сцената“, смее се  Таня. После тя получава оферти за други участия в Индия.

Джули за пръв път вижда майка си на сцената в седмия си месец, в хотел в Банско за Нова година. „В 23 часа тя беше будна и екзалтирана, танцуваше и пляскаше с ръце в кръга от хора около мен. Потекоха ми сълзи, а всички камери и телефони бяха в нея, открадна ми шоуто“, гордо разказва Таня. 

Димитър е много успешен като CTO в американската дивизия на австралийската компания Enero. Работи вечер, заради часовата разлика, провежда оперативките си онлайн и на 2 месеца веднъж пътува до Америка. Компанията му е един от най-големите партньори на ТikTok, Facebook и Google, със 7 милиарда посещения на месец. „Димитър откри колко талантливи IT специалисти има в България и Европа и е доволен, че работата му върви толкова добре от дистанция“, казва Таня. 

За Дубай заминават през февруари, защото Димитър има работни срещи и конференции. Таня пък решава да съчетае пътуването със снимане на клипове и baby moon (бебешки меден месец). Там Джули – щастлива и току-що проходила, на 9 месеца и половина, върви сама навсякъде.

Таня Стрингс и Димитър Гръблев: Любов като в сбит преразказ в САЩ, Индия и Дубай

Пикът е на рождения ден на Димитър, когато Таня решава да му направи

грандиозна изненада

– нощуване в луксозна землянка в пустинята. Гледат концерт на огромна кръгла сцена, с акробатики, огньове, камили – в стил „1001 нощ“, с изпълнители от световна класа. „Озовахме се в средата на нищото, беше направо сюрреалистично. Като разбра, че ще спим под земята в пустинята, Митко каза: „Ти си луда!“. Бременна в 6-ия месец, с 11-месечно бебе“, разказва Таня.

Таня Стрингс и Димитър Гръблев: Любов като в сбит преразказ в САЩ, Индия и Дубай

Тя решава да запише химна на България, да поздрави всички българи по света на 3 март. „Записвахме 7 часа под жаркото слънце в пустинята, аз бременна, боса, роклята ми стяга, Митко ми носи цигулката“, спомня си Таня. В дюните срещат известен оператор от Таджикистан, снимащ модели, а той успява някак да убеди Таня да я снима в тяхно национално облекло с цигулката. И докато се усети, започват да нахлузват върху нея пъстри рокли, бижута и снимат клипа.

Едногодишната Джули вече има самостоятелна кариера в социалните мрежи. На прием за 3 март в българското посолство в Дубай Джули буквално изпада в транс на гайдите в „Излел е Делю хайдутин“. Вика, върти се, а Таня я снима и пуска видеото в социалните мрежи. „Само за ден Джули набра над 400 хиляди гледания. Надмина ме с моя клип с химна, който снимахме с толкова мъки в пустинята, стана вайръл и инфлуенсър“, гордее се Таня.

В Дубай тя снима и втория си клип, чиято премиера беше в понеделник, 15 април, на рождения й ден – Unstoppablе, заглавие, което напълно й пасва. „Посланието ми с песента е, че не трябва да има оправдания, които да те спират да правиш това, за което мечтаеш“, казва тя.

Таня Стрингс и Димитър Гръблев: Любов като в сбит преразказ в САЩ, Индия и Дубай

Не че не е било риск за нея дали ще има своята публика в България, когато се връща през 2019-а. Не че Димитър не рискува също да го уволнят за това, че работи от дистанция. И двамата са unstoppablе и продължават да живеят в приказка „като сбит преразказ“, която си пишат сами.

Очакват още едно момиченце точно на втората им годишнина от българската им сватба – през юли, и Таня приема това като знак от Съдбата. „А Димитър пък вече иска 5 деца, или поне 3, иначе нямало да се увеличи прирастът на населението в България. Луда работа!“, смее се Таня.