Обикновено свързваме пътуванията с интересни забележителности, романтични гледки и вкусна храна. Италианският град Генуа има какво да предложи в това отношение. Тук няма да говорим за туристическите забележителности, а за популярната улична храна. Градът постоянно напомня, че е място, където живеят истински хора, а не музей на картички от миналото.  

Малкото кафене с дупка в стената, Cremeria Buonafede, е задължителна спирка в средновековното сърце на града, пише Guardian. Това е най-доброто място за панера – сладък и мек замразен десерт с аромат на кафе, създаден в града през 19. век.

На площад „Сан Джорджо“, на границата между стария град и крайбрежната зона, задължително трябва да спрете във Friggitoria San Giorgio, където се продават яркожълти фунийки с пържена риба за вкъщи. Рибата идва прясна от лодките на рибарите в 7 сутринта всеки ден. Тук може да опитате аншоа, пържена в брашно от нахут, калмари и октопод, седнали на пейка с изглед към морето.

По-нататък по улицата, под арките, е ретро магазинът на Gran Ristoro, страхотно място да купите сандвичи панини. Огромна селекция от местни продукти са изложени на витрината, заедно с храни от други италиански региони. 

Сima alla genovese, бавно приготвени телешки гърди, пълнени със зеленчуци и яйца и нарязани на филийки; отлежало сирене пекорино и салса верде, приготвена с магданоз, чесън и маслини. Това са само част от нещата, които може да пробвате тук.

Но може би повече от всичко

Генуа е известна в Италия със своето песто

Има нещо специално в растенията босилек, които растат по хълмовете на Лигурия: те имат по-малки листа и по-деликатен вкус. Купи с готово прясно песто могат да бъдат закупени от покрития пазар. Традиционно то се сервира с малка усукана паста, наречена trofie. 

Уличната храна на Генуа

Продължаваме към центъра на Генуа, покрай удивително монохромната катедрала „Сан Лоренцо“ и нагоре до централния „Пиаца де Ферари“, след това по главната търговска улица, Via XX Settembre, към историческия хранителен пазар Mercato Orientale Genova (известен като MOG). Доказателствата за богатото наследство на града са навсякъде – сградите са богато украсени, фонтаните грандиозни, улиците с колонади, а под краката ви има оранжеви мозайки, изобразяващи вълни, цветя и странни морски създания в сложни повтарящи се шарки. 

Уличната храна на Генуа

Неусетно достигате MOG и попадате в море от цвят и хора. „Тук можете да намерите всичко, което искате: месо, риба, зеленчуци, всяка подправка, за която се сетите“, казват местните, като насочват към Rela, един от най-старите щандове за зеленчуци. Той е обсипан със скулптури от артишок; тъмнозелени тиквички, всяка с нежно оранжево цвете; и подправки, които биха съперничили на марокански сук. Вниманието привлича странен черен зеленчук, който прилича на лъскав морков: това е скорцонера или салсификат.Според местните, това е една от съставките на cappon magro, традиционна салата от морски дарове и зеленчуци,

сервирана за Бъдни вечер в Генуа

На масите в изпълнения със светлина централен атриум хората се събират, за да хапнат вкусна улична храна. Един от най-популярните щандове е на Laboratorio Gastronomico, където правят сандвичи, пица и много пържени неща. Предлагат се още лате долче (запържен гъст яйчен крем, нарязан на квадрати) и пълнени цветя от тиквички, както и пържени равиоли. Други специалитети са torta pasqualina, люспест пай с пълнеж от яйце, спанак и рикота, и farinata, палачинката от нахут, популярна в Генуа и приготвена в огромни плоски тигани. 

Уличната храна на Генуа

Но никоя гастрономическа обиколка на Генуа не би била пълна, без да опитате малко фокача. 

В Panificio Mario, близо до гара Бриньоле, хлябът се предлага в четири разновидности: normale (със сол), с лук, със сирене или с градински чай. Изважда се от фурната, изпечен на огромни тънки плочи.

И тук идва моментът да пробвате и някое от свежите пенливи вина от La Vineria.
А що се отнася до романтиката... улиците в средновековната част на Генуа носят поетични имена като Piazza dell’Amor Perfetto (съвършената любов).