Произведени в Западна Европа бронирани машини от САЩ, Германия и Франция ще се отправят към Украйна за първи път, откакто преди 10 месеца Русия започна смъртоносна и разрушителна война със съседката си. Очаква се те да дадат на Киев значителен тласък на огневата мощ и наземните бойни способности, съобщи БГНЕС. В съвместно изявление за пресата в четвъртък Белият дом обяви, че САЩ възнамеряват да предоставят на Киев бойни машини " Брадли", а германското ръководство разкри плановете си да изпрати бойни машини на пехотата "Мардер". В съобщението се посочва, че Украйна ще получи 50 машини „Брадли”. Украинските сили ще бъдат обучени от двете страни как да използват съответните системи, които са способни да превозват войници по време на сражение, а също и да осигуряват огнева поддръжка.

Президентът Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц оповестиха решението след телефонен разговор в четвъртък, когато двамата лидери обсъдиха военната, дипломатическата, хуманитарната и финансовата подкрепа за Украйна. По-рано и двете държави бяха намекнали, че сред бъдещата военна помощ може да бъдат включени западни бронирани автомобили. В съвместното изявление се казва също, че

Германия ще изпрати на Украйна ракетна батарея за противовъздушна отбрана „Patriot”.

Съобщението идва само няколко седмици след като САЩ заявиха, че ще направят същото. А говорител на Пентагона потвърди, че в петък се очаква да бъде обявен нов кръг от помощ за сигурността. Съобщението от САЩ и Германия дойде само ден, след като украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е разговарял с френския президент Еманюел Макрон, който е решил да "прехвърли леки танкове и БТР-и "Бастион" на Киев. Зеленски не уточни за кои леки машини става дума, макар че по-късно френският политик Бенжамен Хадад потвърди, че става дума за бронирани бойни машини AMX-10 RC. AMX-10 RC е бронирана бойна и разузнавателна машина френско производство, проектирана през 1970 г. и е преминала десетилетия на служба на места като Западна Африка, Близкия изток и Афганистан. „Бастион” е по-модерен френски бронетранспортьор. "Договорихме се с Еманюел Макрон за по-нататъшно сътрудничество за значително укрепване на украинската противовъздушна отбрана и други отбранителни способности", каза Зеленски. "Договорихме се също така да работим по прилагането на #Формула за мир. Благодаря ти, приятелю! Твоето лидерство ни доближава до нашата победа." Украинското министерство на отбраната заяви в четвъртък, преди съобщението от САЩ и Германия, че решението на Макрон ще приближи Украйна към победата, "особено когато към РК AMX-10 се присъединят техните американски и, вярваме, германски колеги".

Украйна многократно е искала танкове и други бронирани машини от западните държави

Макар че бойните машини на пехотата няма непременно да осигурят същия ефект като тежките танкове, те все пак предоставят ценни възможности за транспорт и мобилна огнева мощ за украинските настъпателни операции. Новината, че Франция, Германия и САЩ планират да изпратят бронирани машини, идва преди очакваното начало на 36-часовото прекратяване на огъня, което беше обявено по-рано в четвъртък от руския президент Владимир Путин по случай предстоящата православна Коледа. Ако бъде изпълнено, прекратяването на огъня ще бъде първото голямо примирие в хода на войната, но Киев не прие предложението много радушно. "След 10 месеца на геноцид, след стотици разрушени украински църкви, не е ли късно Кремъл да мисли за Бога?", заяви украинското министерство на отбраната в социалните мрежи.