Докато в София с нова сила продължава вътрешната война в ДПС "Доган-Пеевски", посланикът на Турция в България Мехмет Саит Уянък пристигна в Кърджали – традиционно най-непревземаемия "бастион" на движението.

След като се срещна с посланика областният председател на ДПС, който е и областен управител на Кърджали Ресми Мурад застана зад позицията на почетния председател на движението Ахмед Доган.

За визитата си в родопската община посланик Уянък, цитиран от БТА, обясни, че посещението му няма общо с ДПС. Тя била планирана още преди месец. Била опознавателна, след встъпването му в длъжност.

"Като представител на чужда държава няма да е много удачно да правя коментари за случващото се в българска политическа партия. Разбира се, нашето желание е да се сформира редовно и стабилно правителство. Сътрудничеството с България за нас е много важно", каза турският посланик пред журналисти, помолен за коментар относно случващото се в ДПС.

В родопския град посланик Уянък се срещна първо с областния управител Ресми Мурад, след което визитата му продължи със среща с кмета на Кърджали Ерол Мюмюн.

Ресми Мрад, който е и областен управител на Кърджали, също бе попитан кого ще подкрепи областната структура.

"Нашият учредител и почетен председател д-р Ахмед Доган винаги е показвал верния път в трудни моменти. Той излезе с официална позиция в тази сложна ситуация. Вярвам, че неговата позиция анализира и констатира ситуацията. А като Областна организацията на ДПС заставаме зад посланието на почетния председател", каза Ресми Мурад.

Той допълни, че днес следобед предстои партийна среща, на която областната структура ще излезе с официална позиция.

Попитан дали всички са единни в това решение, Ресми Мурад коментира, че днес предстои среща, след която ще има и позиция от Областния съвет на ДПС.

Попитан дали областната структура би поискала оставката на Делян Пеевски като кърджалийски депутат, Ресми Мурад отговори, че предстои съвет. А на въпрос има ли място Делян Пеевски в ДПС, Ресми Мурад коментира, че на този въпрос отговора ще даде Централният съвет на Движението.