В публикация в платформата си TruthSocial миналата седмица бившият президент Доналд Тръмп се опита да се дистанцира от крайнодесния дневен ред на Проект 2025. "Не знам нищо за Проект 2025", написа Тръмп.  "Нямам представа кой стои зад него. Не съм съгласен с някои от нещата, които казват, а някои от нещата, които казват, са абсолютно нелепи и отвратителни. Каквото и да направят, желая им успех, но нямам нищо общо с тях".

Въпреки опитът за разграничаване на Тръмп от Проект 2025, много бивши служители от администрацията на Тръмп са автори на тези близо 1000 страници, включително бившият изпълняващ длъжността министър на отбраната Кристофър Милър, бившият заместник-министър на вътрешната сигурност Кен Кучинели и Питър Наваро, бивш главен търговски съветник на Тръмп. Екс-президентът също така има дълбоки връзки с фондация "Херитидж", групата, която стои зад проекта "2025", и десетките консервативни организации, които са допринесли за плана.

До изборите остават още около четири месеца и при последните проучвания на общественото мнение, които показват невероятно напрегната надпревара, през това време може да се случи всичко. Но това не е спряло бившия президент Доналд Тръмп, който, съгласувано с водещи републиканци и консервативни фигури и организации, вече е начертал план за прекрояване на федералното правителство по свой образ и подобие. 

Планът се нарича "Проект 2025" - набор от предложения за политически преход, които очертават как, ако Тръмп спечели изборите през ноември, той може значително да преустрои федералното правителство, за да изпълни най-ефективно екстремистката крайнодясна програма. 

"Не е достатъчно консерваторите да спечелят изборите", се казва на уебсайта на проекта. 

"Ако искаме да спасим страната от хватката на радикалната левица, се нуждаем както от управленска програма, така и от правилните хора, готови да изпълнят тази програма още в първия ден на следващата консервативна администрация. Това е целта на Проекта за президентски преход до 2025 г."

Какво точно представлява Проект 2025?

Казано по-просто, Проект 2025 е огромен документ от 920 страници, който очертава как точно би изглеждало следващото президентство на Тръмп. Това не включва само политически предложения - като действия в областта на имиграцията, предложения в областта на образованието и икономически планове - а по-скоро портрет на Америка, която консерваторите се надяват да реализират в следващата републиканска администрация, независимо дали това ще бъде Тръмп или някой друг. Документът представлява подробен план за това как точно да се осъществи подобна визия, чрез препоръки за ключови служители на Белия дом, позиции в кабинета, Конгреса, федералните агенции, комисии и съвети. Планът стига дотам, че очертава процес на проверка за назначаване и наемане на правилните хора на всяко ниво на управление, които да осъществят тази визия. 

Встъпителнотата част на плана, написано от президента на Проекта "Херитидж" Кевин Д. Робъртс, обобщава накратко целта на Проекта 2025: обещание да превърне Америка в консервативна нация. За да постигне това, следващата президентска администрация трябва да се съсредоточи върху четири "широки фронта, които ще решат бъдещето на Америка".

Тези четири фронта включват:

  • Възстановяване на семейството като център на американския живот и защита на нашите деца.
  • Премахване на административната държава и връщане на самоуправлението на американския народ.
  • Защита на суверенитета, границите и богатствата на нашата страна от глобалните заплахи.
  • Гарантиране на дадените ни от Бога индивидуални права да живеем свободно - това, което нашата Конституция нарича "Благословиите на свободата".

В останалата част на документа подробно е описано как следващата републиканска администрация може да изпълни целите си в тези четири направления. Това включва изчерпателни начертания за това какво трябва да направят Белият дом и всяка една федерална агенция, за да преразгледат своите цели и ежедневни операции - от Министерството на земеделието до Министерството на отбраната, Администрацията за малък бизнес и Агенциите за финансово регулиране. Всеки сектор на изпълнителната власт разполага с подробен план в Проект 2025, който обяснява как може да изпълни една ултраконсервативна програма. 

Защо трябва да се притесняваме от Проект 2025?

Както отбелязва The New Republic, Проект 2025 е "забележително подробно ръководство за превръщането на Съединените щати във фашистки рай". Основният документ на "Проект 2025", обяснява списанието, излага това, което по същество е "християнска националистическа визия за Съединените щати, в която брачната хетеросексуалност е единствената валидна форма на сексуално изразяване и идентичност; всички бременности ще се извършват докрай, дори ако това изисква принуда или смърт; а транссексуалните и хората, които не отговарят на „нормалния“ пол, не съществуват".

Това е ужасяваща визия за това как би могъл да изглежда американският живот, но най-притеснителното в "Проект 2025" е неговият наръчник за първите 180 дни от хипотетичния втори мандат на Тръмп.

"Времето е кратко и консерваторите се нуждаят от план", се казва в наръчника. "Проектът ще създаде наръчник с действия, които да бъдат предприети през първите 180 дни на новата администрация, за да донесат бързо облекчение на американците, страдащи от опустошителната политика на левицата."

Сред многобройните обезпокоителни предложения, изложени в наръчника, е подробен план за основно прочистване на федералната работна сила от десетки хиляди служители в полза на наемането на такива, които ще се придържат към консервативните принципи на Проект 2025. 

Пол Данс, бивш служител на администрацията на Тръмп, който е директор на проекта за президентски преход на Проект 2025, заяви пред Асошиейтед прес, че 180-дневният план за преход е "призив да дойдат във Вашингтон... Хората трябва да се оттеглят от професионалния си живот и да кажат: "Това е моментът на моя живот да служа".

Голяма част от 180-дневния наръчник се чете като брошура за набиране на кадри на секта, в която се обяснява как ръководителите на отдели и агенции трябва да проверяват потенциалните кандидати. 

"Тази книга е функционално покана към вас, читателите - г-н Смит, г-жа Смит и г-жа Смит - да дойдете във Вашингтон или да подкрепите тези, които могат", пише Данс във въведението към Наръчника. 

"Нашата цел е да съберем армия от подредени, проверени, обучени и подготвени консерватори, които да започнат работа още в първия ден, за да деконструират административната държава."

Кой стои зад Проект 2025?

Проект 2025 е дело на фондация "Херитидж" - 50-годишен консервативен мозъчен тръст, който е сред най-влиятелните десни организации в страната. 

През почти половинвековното си съществуване фондация "Херитидж" използва ресурсите, влиянието и парите си, за да прокарва консервативния си дневен ред в почти всички аспекти на американския живот: пропаганда срещу абортите, потискане на избирателите, политики срещу климата и срещу ЛГБТК. 

Въпреки че фондация "Херитидж" организира проекта "2025", инициативата всъщност е коалиция, съставена от над 100 десни групи, включително известни групи като America First Legal, Public Interest Legal Foundation и Moms For Liberty. Според NBC News, огромната мрежа от десни групи със съмнителни финансови средства, свързани с "Проект 2025", начело със свързаната с Леонард Лео организация Donors Trust, е отбелязала голям скок в даренията след обявяването на проекта. 

Главите в плана "Проект 2025" и 180-дневния наръчник са написани от "повече от 400 учени и политически експерти от цялото консервативно движение и от цялата страна", твърди групата. Това включва бивши служители от администрацията на Тръмп и известни десни фигури, като бившия изпълняващ длъжността министър на отбраната Кристофър Милър, бившия заместник-министър на вътрешната сигурност Кен Кучинели и Питър Наваро, бивш главен търговски съветник на Тръмп.