Здравейте, скъпи приятели и читатели! Искрено благодаря на всички за откритата комуникация, която имаме и за всичките обаждания и срещи, които осъществихме с много от вас през изминалите седмици. За мен е голямо удоволствие да мога да бъда полезен на всеки един от вас, доколкото мога, и както и вие самите вече знаете, аз обичам работата си и съм изключително ентусиазиран за хубавите моменти, които предстоят в близко и далечно бъдеще в нашето общество, когато става въпрос за напредъка във финансовото образование на българите в Америка и по света. 

Днес искам да отделя няколко реда за важността, която правилното инвестиране има върху нашия живот.

Като цяло, смело мога да кажа, че повечето от нас, българите, сме сравнително повърхностно запознати по темата инвестиране. 

Една от причините да казвам това е, че повечето от нас не разбират, че парите в банката или в джоба, както някои обичат да се изразяват са остарели концепции, които само вредят на нашите пари с течение на времето. Причината за това е

инфлацията, която ги изяжда през годините

Много от нас си мислят, че знаят какво всъщност представлява „инфлацията“, но изглежда, че не са много заинтересовани да се предпазят от нея или пък са изключително страхливи да се борят с нея. А инфлацията е безпощадна и всяка година изяжда поне 2-3% от стойността на нашите пари. Това е вид допълнителен данък, който плащаме безпощадно всяка година. 

Затова днес ще разгледаме няколко добри начина да победим това икономическо явление – инфлацията, и колко риск сме готови да поемем, докато го правим. Ето няколко различни начина, чрез които можем да инвестираме.

Разбира се, има още много други видове инвестиции, с които някои от вас са по-запознати от мен, но днес ще покрием тези, които срещаме най-често сега в Америка.

1.ЧАСТЕН БИЗНЕС

Ако говорим от глобална гледна точка, частният бизнес е най-добрата и доходоносна инвестиция, която един инвеститор може да направи за себе си. В същото време е обаче и най-рисковата, защото в много голям процент от случаите парите, инвестирани в собствен бизнес, могат да бъдат бързо и лесно изгубени, особено ако не знаете какво точно правите и нямате достатъчно опит. 

Статистиката сочи, че над 90% от малките бизнеси в Америка фалират в първите 3 до 5 години от създаването си и времето и парите, инвестирани в тях (често голяма част от личните спестявания на собствениците), биват безвъзвратно загубени. Това е рискът, който всеки от нас поема, но пък, ако бизнесът проработи – то той може да направи вас и вашето семейство финансово независими и успели. Все пак, тук важното е какво сте направили преди да започнете даден бизнес и дали сте натрупали достатъчно опит, дори работейки за някой друг години наред в същата индустрия, в която вие искате да изградите своя бизнес. Това е от огромно значение и може да се окаже решаващо за успеха на инвестираните от вас време и пари. 

От над 15 години, имайки собствен бизнес в сферата на финансовото образование, инвестирането и застраховането, мога да кажа, че най-голямата възвращаемост, която съм получил от каквато и да е друга инвестиция досега, е от моя бизнес. Това обаче ми коства безбройни часове учене, практика, трудности, нерви, постоянен допир до нови контакти и смело мога да твърдя, че темпото, което този вид инвестиция изисква от инвеститора като пари и време, не би било по силите и нервите на всеки човек, но си струва да се опита.

2. ВЗАИМНИ ФОНДОВЕ (MUTUAL FUNDS + ETF)  

Взаимните фондове са един от стълбовете на американската икономика и с течение на годините те ще стават все по-важни и по-важни за нейното развитие.

Причината за това е, че този вид фондове в различните си вариации са наистина една от най-доходоносните и същевременно най-непретенциозни инвестиции, които не се нуждаят от нашето време, а някой друг се грижи за тях и за нашите печалби, докато ние спим, работим или прекарваме време с нашите семейства. 

Този вид фондове са много широко разпространени в пенсионните акаунти като 401К и IRA; в образователните сметки за децата ни и като цяло са много добро място за всеки един от нас, който иска да инвестира в по-дългосрочен план и да не се занимава постоянно с наблюдаването на тези пари, а да се довери на екип от професионалисти, които да могат да му помогнат с правилната стратегия. 

Едно от местата, в които аз лично инвестирам, освен в собствения си бизнес са точно този вид фондове. Особено когато става въпрос за по-късните етапи от моя живот, в които няма да мога да инвестирам толкова време и енергия в бизнеса си. Определено мога да кажа, че съм много ентусиазиран за парите, които съм инвестирал и планирам да инвестираме във взаимните фондове в годините напред, защото чрез тях аз участвам в прогреса на много повече отрасли на икономиката, отколкото само в собствения си бизнес, който е само във финансовата сфера. 

Тук се изискват три основни принципа – дисциплина, правилно разпределение на капитала с цел намаляване на риска и месечно вкарване на определена сума, която да купува акции от фондовете, независимо дали пазарът е нагоре или надолу. Особено при спад е хубаво да се купува с по-големи суми, за да могат да се закупят повече акции на разпродажба. 

Интересното е, че този вид инвестиция е отворена за всеки, който може да задели поне $50 на месец и да започне да ги влага и реализира потенциални печалби, правопропорционални на инвестираните от него в процентно съотношение. Трудно е да се намери друга инвестиция, която да отнема толкова малък начален капитал и да има потенциален растеж между 8-12% средно на година, при определени фондове с определен риск.  

Характерното за фондовете е, че парите са инвестирани в много различни компании, което намалява риска, сравнено с акциите на една-единствена компания. Това предпазва инвестирания капитал при фалит на дадена компания, което не е така при индивидуалните акции. Ако сте закупили индивидуални акции на една-единствена компания и тя фалира, тогава капиталът, вложен в тази компания, е останал в историята и загубен безвъзвратно. Затова аз лично не съм фен на индивидуалните акции (особено ако трябва да ги подбирам аз) и предпочитам потенциалната по-малка, но по-сигурна печалба във взаимните фондове. 

Ако все още не сте го направили, започнете да изучавате особеностите на този вид инвестиция, защото е много вероятно тя да бъде основен стълб на вашето финансово бъдеще, след като се използва толкова често в днешно време. С удоволствие бих отделил време на всеки един от вас и бих обяснил в детайли особеностите на тези инвестиционни инструменти. 

Ако и Вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected]. Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис. 

Следва продължение