Продължение 

В предния брой разгледахме инвестициите в частен бизнес и в акции по време на инфлация. Ето коя е последната идея за влагане на спестяванията

3. НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Това е една от най-любимите инвестиции на българина. „Старата школа“ особено винаги е вярвала, че инвестирането в недвижим имот е една инвестиция с голям потенциал и гарантирана, доколкото може да се каже така, възвращаемост през годините. Това обикновено е така, но много хора забравят да споменат потенциалните отговорности, които се крият зад тази, бих казал като цяло по-масивна инвестиция. 

Средностатистически цените на имоти растат с 3.9% на година в период от 1928 до 2023 година, включително. За същия период цените на акциите според индекса S&P 500 са възвърнали 9.8% годишно, облигациите 4.6%, кешовите вложения са дали средно 3.3%, а златото – 4.9% при средногодишно инфлация за този период от 3%. 

Друг важен факт при директното инвестиране в недвижимо имущество е, че около изплащането на имот обикновено се изисква заем, който идва с редовната лихва по време на изплащането му; вкарване на определена сума капитал, за да се придобие пълна собственост на имота и още допълнителни разходи като данъци, застраховки и поддръжка под различни форми, в зависимост на типа имот.

Как да спасим спестяванията си от инфлацията

Ако сте придобили имота си чрез заем, то вие заплащате лихва по този заем, която намалява евентуалната печалба от наем или растеж на дадената инвестиция. Ако пък сте решили да инвестирате значителна сума в брой, за да закупите такъв вид имот без да се налага да взимате заем, то тогава заключвате тези пари и губите ликвидността им, надявайки се на печалба и дивиденти, които да носят постоянен доход на вашето семейство, наред с растежа на стойността на имота. 

Би било хубаво, ако винаги нещата стават така, както искаме, но това не винаги е възможно в реалния свят поради различни субективни фактори, върху които нямаме контрол. В моменти, когато останете без наематели, трябва да сте готови да инвестирате допълнителни пари за всички сметки, които са били покривани от наема досега или да ликвидирате имота като го продадете, което не става веднага и може да отнеме време, което да ви струва пари и като цена на имота, и като текущи разходи по него. 

Моето мнение е, че

инвестиция в недвижим имот е много добра,

ако го правите в собствения си дом и можете да си позволите 15-годишен заем.

При него месечното плащане при втората година от заема отива наполовина за покриване на главницата и наполовина при лихвата, а от третата година вече сумата по главницата надделява. Това обаче съвсем не е така при 30-годишен заем, при който се отнема цели 23 години, за да постигнем този баланс. Ако постъпим правилно, когато сме готови да инвестираме в недвижим имот, то наистина можем да имаме големи привилегии от тази инвестиция. Но нека не забравяме, тук нещата са по-комплексни и отнема време и изучаване на тънкостите на пазара. Все пак не можем да сме експерти във всичко, но що се отнася до недвижими имоти, аз имам лични познати и приятели, които са много по-вещи от мен на тази тема и ако някой от вас иска да знае повече, бих се радвал да го свържа с тези професионалисти. 

Как да спасим спестяванията си от инфлацията

Това е от мен за днес. Ако имате приятели, които са изправени пред същите тези финансови лабиринти, които споменах днес, и правят същите грешки както много от моите клиенти преди да се запозная с тях, моля споделете тази статия и това какво Вие сте научили от нея с тях. Моята работа е да Ви показвам различните начини, по които да се справяте с тези финансови препятствия във Вашия живот, а Вашата е да помагате на другите около Вас с нещата, които научавате от статии като тази и ги споделяте с тях.  


Ако и Вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, Вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected]. Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.