Платформата за социални медии TikTok, обяви, че работи усилено за спазване на правилата на ЕС. Това се случва след като лидерите на блока поискаха от фирмата повече усилия.

TikTok е дъщерна компания

на китайската ByteDance, вече се сблъска с призиви за забрана в САЩ заради връзките си с Пекин. Сега е подложена на ожесточен контрол в Европейския съюз. Високопоставени служители наскоро обвиниха платформата, че не се справя с проблемите, свързани с данните, авторските права и достъпа до вредно съдържание. В изявление TikTok заяви, че е увеличила персонала си, който се занимава със спазването на правилата, и обеща да хоства данните на европейските потребители в Ирландия.

ЕС прокарва набор от регулации

за ограничаване на властта на големите технологични компании. Сред новите закони е Законът за цифровите услуги (DSA), който трябва да влезе в сила през септември и който задължава платформите да премахват незаконно или вредно съдържание като в противен случай рискуват огромни глоби и дори пълна забрана. "С по-младата аудитория идва и по-голяма отговорност", казал еврокомисарят Тиери Бретон на шефа на TikTok Шоу Зи Чу в разговор миналия месец, според публикувана от ЕС информация. "Недопустимо е зад привидно забавни и безобидни функции потребителите за секунди да получават достъп до вредно, а понякога дори животозастрашаващо съдържание."

Фирмата обеща да продължи

да сваля вредно съдържание и дезинформация и открито да докладва за всякакви действия. Миналата година TikTok призна, че някои служители в Китай имат достъп до данните на европейските потребители. По-късно тя беше принудена да потвърди, че служители на ByteDance са имали достъп до данните на TikTok, за да проследяват журналисти в опит да установят източника на изтичане на информация към медиите. Компанията отрича китайското правителство да има какъвто и да било контрол или достъп. Въпреки това американските власти забраниха приложението от устройствата на федералното правителство, а някои законодатели искат да забранят платформата изцяло.