Кметът на София Васил Терзиев покани лидерите на формациите в съвета на среща, на която да обсъдят допирните си точки с "Продължаваме промяната - Демократична Българи" и "Спаси София" (ПП-ДБ и СС) и така евентуално да се излезе от блокажа за избор на председател на СОС.

Той даде и знак, че е готов да включи в бюджета на столицата за следващата година финансиране на приоритети на останалите политически сили.

На първото си заседание в понеделник общинарите не успяха да изберат председател на общинския съвет. Номинираният от ПП-ДБ и СС Борис Бонев не събра нужните 31 гласа. След заседанието той обяви, че започват срещи с формациите в общинския съвет, но изрично изключи ГЕРБ от списъка.

От партията на Бойко Борисов се обявиха за опозиция в новия мандат. Борис Бонев пък е основен критик на дългогодишното управление на ГЕРБ в столицата.

В четвъртък вечерта обаче един от пиарите на ГЕРБ Никола Николов пусна в страницата си във Facebook писмо от Васил Терзиев до Бойко Борисов. В него Терзиев кани Борисов на среща, на която да се обсъдят номинацията на ГЕРБ за председател на общинския съвет, както и приоритетите от програмата на ГЕРБ и тези на ПП-ДБ и СС, по които може да се намерят допирни точки.

Освен това тема на срещата трябвало да е и включването на политики и проекти в бюджета на общината.

 


 

 
Никола Николов коментира, че писмото е пристигнало, докато в София протестът на футболните фенове ескалира да погром. Още в четвъртък вечерта от ГЕРБ нападнаха Васил Терзиев за размириците в центъра на София. Самият Терзиев отиде на протеста и призова недоволните от ръководството на БФС да спрат с насилието и чупенето.

Според писмото, разпространено от пиара на ГЕРБ, срещата е била планирана за неделя, 18 ноември. В петък сутринта от пресцентъра на общината съобщиха, че поканата на Васил Терзиев е за разговори преди извънредното заседание на общинския съвет, насрочено за 20 ноември. На него ще бъде направен втори опит за избор на председател. Към момента не е ясно дали ПП-ДБ и СС биха сменили номинацията си за поста, или биха подкрепили кандидат на друга формация.

"Целта на срещите е да бъдат обсъдени общите политики и приоритети за развитието на София, както и начините те да бъдат подкрепени в бюджета на Столичната община през 2024 г. Поканата е израз на готовността на Васил Терзиев да бъде кмет на всички софиянци и да работи с всички политически сили, за да бъдат постигнати устойчиви резултати и да бъде подобрен животът на хората на София", пише в съобщението от пресцентъра на общината. В подобен дух беше първата реч на Васил Терзиев, след като се закле като кмет. Тогава той призова общинските съветници да работят заедно.

Кой ще приеме поканатаПо неофициална информация Бойко Борисов и ГЕРБ едва ли ще отидат на среща с новото ръководство на Столичната община. От БСП преди няколко дни излязоха с решение, че няма да подкрепят кандидатурата на Борис Бонев за председател на съвета. Не е ясно дали биха гласували за друг, номиниран от ПП-ДБ и СС.

От останалите формации в съвета още не са коментирали темата. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обаче използва страницата си във Фейсбук, за да обвини Васил Терзиев, че не се е справил с футболния протест в центъра на града в четвъртък. "Възраждане" вкара 8 общинари в СОС. Още на първото заседание обаче един от тях - Иван Алексиев, се обяви за независим и в момента групата им е от 7 души.

 

Кметът на София Васил Терзиев кани лидерите на политическите сили за намирането на общи приоритети за съвместна работа в полза на гражданите на столицата и за стартиране на работата на Столичния общински съвет (СОС).

Поканата е изпратена до лидерите на всички партии и коалиции, представени в общинския съвет. Срещите ще се проведат преди заседанието на Съвета на 20 ноември.

 
Целта е да бъдат обсъдени общите политики и приоритети за развитието на София, както и начините те да бъдат подкрепени в бюджета на Столичната община през 2024 г.

Поканата е израз на готовността на Васил Терзиев да бъде кмет на всички софиянци и да работи с всички политически сили, за да бъдат постигнати устойчиви резултати и да бъде подобрен животът на хората на София, съобщава от пресцентъра на общинската администрация.