http://bgvoice.com/public/files/gallery/1753.jpg

Поне 43 души са убити, а ранените са 239 при координирани атаки на летище "Ататюрк" в Истанбул във вторник вечерта. Това е последната информация, според турските власти. От тях 37 вече са идентифицирани - 19 са чужденци, а трима имат двойно гражданство.

Сред жертвите и ранените няма наши сънародници, каза посланикът ни в Турция Надежда Нейнски. Консулите ни там са помогнали на няколко българи, сред които и студенти, да пренощуват след атаката.

"Ататюрк" е предпочитаното летище на хиляди българи, които пътуват от САЩ за Европа всяка година.

Трима терористи самоубийци са се самовзривили на различни места на летището, като първоначално са стреляли по хората с автомати. Атаката изглежда добре координирана. Досега  нито една терористична организация не беше поела отговорност за атаката, но начинът на организация и изпълнението сочи към "Ислямска държава" - не просто атентатори самоубийци, а бойци атентатори, които първо стрелят и се опитват да убият възможно най-много невинни, преди да се самовзривят. Първите изводи на разследващите насочват отговорността за атентата към "Ислямска държава", каза и турският премиер Бинали Йълдъръм. Според него атентаторите са стигнали до летището с такси.

Две от експлозиите са станали на международния терминал - една на тротоара, а другата на проверката на входа на летището. Охраната на "Ататюрк" проверява всеки, който влиза вътре, и багажа му още на входа, така че става въпрос за детекторите на входовете на летището, а не за скенерите, където минават пътниците, преди да стигнат до своя гейт.

Третата експлозия е станала на паркинга на летището. И тримата терористи са стреляли, преди да взривят своите елеци с експлозиви.

Според правосъдния министър на страната Бекир Боздаг единият от нападателите първо е стрелял с Калашников и после се е самовзривил.

Едната от експлозиите е станала на тротоара пред входа на терминал "Пристигащи", а другата на металния детектор на вратата на летището. Третата - на излитащи на международния терминал. Охраната на  "Ататюрк" проверява всеки, който влиза вътре и багажа му, така че става въпрос за детекторите на входовете на летището, а не там където минават пътниците преди да стигнат до своя гейт.

Видео от вътре в терминала показва как хората бягат от яркооранжева огнена топка след  едната от експлозиите. Някои от тях са отнесени от силата на взрива, други падат на кървавия под.

Друго видео показва мъж с автомат, който го изтървава – вероятно след като е бил прострелян от полицай. Мъжът пада на пода, полицаят стои за момент над него, след което побягва. 10 секунди по-късно следва експлозия.

Свидетели на ужаса разказват за разрухата на летището – хвърчащи стъкла, парчета бетон и кръв. Стотици пробвали да намерят убежище в различни стаи и офиси на терминала, преди да бъдат изведени от силите на реда.

Turkey: Photo, Gunfire and explosions rocks Ataturk airport in Istanbul, death and injuries reported pic.twitter.com/DgJLCAAxqX

 

За няколко часа летището спря работа, но в ранните часове на сряда отново отвори за полети. Американската федерална авиационна администрация също временно наложи забрана за всички полети от и до "Ататюрк" в Истанбул, но това, изглежда, не се отрази на въздушния трафик, тъй като на чикагското „O'Hare" редовните полети кацнаха и излетяха по график.

"Ататюрк" е огромен комплекс, представляващ единадесетото по брой пътници летище в света. През него годишно минават близо 41 милиона души.

САЩ осъдиха атентата и обещаха подкрепа за Турция, която е партньор и съюзник от НАТО, като припомниха, че като в Брюксел е било атакувано международно летище - символ на връзките, които обединяват света, предаде Франс прес.

Предполагаемият кандидат на демократите за президент Хилъри Клинтън каза, че атаката на летището в Истанбул само затвърждава "нашата решимост да сразим силите на тероризма и на радикалния джихадизъм по света".

Според претендента на републиканците Доналд Тръмп нападението на летището в Истанбул показва, че терористичната заплаха е по-голяма откогато и да е било. "Нашите врагове са брутални и безмилостни и ще направят всичко, за да убият онези, които не се подчиняват на волята им. Ние трябва да предприемем стъпки за защита на Америка от терористите и ще направим всичко по силите си, за да подобрим сигурността, за да направим Америка безопасна", каза Тръмп.