Бившият адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен се завърна за трети ден на свидетелското място в съда в Ню Йорк, за да даде показания по делото за "парите за мълчание", платени от бившия президент.

След като прекара сутринта, притискайки свидетеля за случаите, в които е лъгал под клетва, защитата премина към разпит на бившия адвокат на Тръмп за логистиката зад плащането на "пари за мълчание" на актрисата от филми за възрастни Сторми Даниълс, което е в центъра на делото.

В хода на многодневните си показания Коен описа подробно предполагаемата схема за тези  пари, включваща Даниълс, преди изборите през 2016 г., запозна съдебните заседатели с детайли около прехвърлянето на 130 000 долара, които е платил по нареждане на Тръмп, и с последствията от сделката.
Показанията на Коен свързват твърденията на обвинението, че Тръмп е нарушил закона, като е фалшифицирал бизнес документи, за да възстанови разходите на Коен и да прикрие плащането. Тръмп не се признава за виновен и отрича да е имал връзка с Даниълс.

Майкъл Коен

Коен, който е заявявал, че би поел куршум за Тръмп, свидетелства, че е лъгал от "лоялност" и за да "защити" Тръмп, когато е бил негов личен съветник. Коен също така твърди, че Тръмп е одобрил план за възстановяване на сумата от 130 000 долара, платена на актрисата от филми за възрастни Сторми Даниълс като "пари за мълчание" преди изборите през 2016 г. Свидетелят каза, че Тръмп е знаел, че плащанията ще бъдат неправилно отбелязани като хонорари за правни услуги, и че се е притеснявал от политическите последици, а не от това, че семейството му е разбрало за твърденията за секс.

Според коментари на наблюдаващи процеса изглежда видна стратегията на защитата да настрои съдебните заседатели срещу Коен и да ги убеди, че той е лъжец, който би направил всичко, за да вкара Тръмп зад решетките. Бланш попита дали клетвата, която Коен е положил тази сутрин, е същата като клетвата, която е положил, преди да излъже в миналото. Подтекстът изглежда ясен - как могат съдебните заседатели да вярват, че Коен не лъже този път?

Адвокатът на Тръмп постави свидетеля неведнъж в защитна позиция по темата за лъжите му в миналото.

Адвокатът на Тръмп, Тод Бланш

"Изходът от този процес засяга ли ви лично?" - запита Бланш по-късно.

"Да", отговори Коен.

Коен бе разпитан и за желанието си да работи в Белия дом при Тръмп, но запитан дали наистина е искал това, той отговори с "не, сър".

Бланш пусна записи от подкаста на Коен, в които той казва "искам този човек да отиде в затвора", имайки предвид, че Доналд Тръмп може да влезе в затвора. Всичко това вероятно е стратегия да се представи Коен като човек, обсебен от славата и мразещ Тръмп.

След дългата работа по дискредитиране на Коен като свидетел Тод Бланш започна да оказва натиск върху него относно спомените му за телефонния разговор от 24 октомври 2016 г. По-рано тази седмица Коен заяви пред прокурорите, че именно тогава е разговарял с Доналд Тръмп за плащането на 130 000 долара на Сторми Даниълс. 

Коен свидетелства, че се е обадил на бодигарда на Тръмп като начин да се свърже с него и разпитът достигна до дребни детайли като това дали бодигардът ги е включил на високоговорител, или е предал телефона на Тръмп за личен разговор, на което свидетелят отговори, че не си спомня.

Бланш оспори надеждността на паметта на Коен за конкретни детайли от телефонните разговори. Коен потвърди, че през 2016 и 2017 г. е получавал около 14 000 телефонни обаждания годишно. Поради огромния им брой защитата притисна Коен за това как си е спомнил конкретно за разговорите с хора като издателя на National Enquirer Дейвид Пекър, бившия редактор Дилън Хауърд и Тръмп.

Тод Бланш припомня, че Коен вече е свидетелствал по време на процеса, че има "конкретен спомен" за телефонен разговор с Тръмп през юни 2016 г.

"Вие нямате конкретен спомен... нали?", запита Бланш днес.

"Не, сър", призна Коен.

Той бе поолен да изчисли колко телефонни обаждания може да получава на ден и Коен казва, че стотици.

"Така че, когато в понеделник и вторник дадохте показания за конкретни разговори, които сте имали с различни хора - г-н Пекър, г-н Хауърд, президента Тръмп - вие не дадохте показания за конкретен спомен за този телефонен разговор, нали?, запита Бланш.

Коен се оказа притиснат да се защитава и каза, че може да не знае точния час на телефонния разговор, но винаги си спомня "конкретното съдържание" заради важността на това, което са обсъждали с Тръмп.

Няколко от най-близките съюзници на Доналд Тръмп в Конгреса говориха с репортерите навън по време на кратката почивка на съда. Техните реплики звучаха като ехо на с онези които адвокатът на защитата Тод Бланш сякаш се опитваше да постави под въпрос надеждността на Коен като свидетел.

Няма "буквално нито един клон на правителството, който Майкъл Коен да не е излъгал", заяви представителят на републиканците от Флорида Мат Гейтц. Останалите законодатели пристъпиха към микрофона един по един, като всеки от тях на свой ред атакува Коен, криминалните обвинения на Тръмп и президента Джо Байдън.

След приключване на заседанието Тръмп коментира накратко събитията от деня:

"Мисля, че денят беше много интересен и завладяващ“, казва той пред камерите пред съдебната зала в Ню Йорк.

Той чете от листове хартия, които държа в съда през целия ден, цитати от различни политически коментатори, които са съгласни с възгледите на Доналд Тръмп за този процес.

Съдът няма да заседава в петък: на Доналд Тръмп е даден почивен ден, за да отиде на дипломирането на най-малкия си син Барън Тръмп в гимназията.