На 23 юни Църквата отбелязва деня на Св. мчца Агрипина Римска, Св. преп. Антоний и Йоаникий. Тя била родена в Рим и от най-ранна възраст се посветила в служба на Исус Христос.

По време на царуването на Валериан (253-260) претърпяла страшни мъчения заради вярата си. Понесла с твърдост жестоките изтезания и предала душата си на бог в мъки.

Тялото й било пренесено тайно в Сицилия и там светите мощи на мъченицата изцелили много болни християни. 

Край гроба на св. Агрипина се извършвали и много чудеса. Христовите рабини Васа, Павла и Агатоника тайно взели тялото на светата мъченица и го отнесли в Рим. Като преминавали от място на място, след дълго плаване, те стигнали до остров Сицилия, където тайно погребали светото тяло.

Когато островът се сподобил да приеме честните мощи на светата мъченица, се избавил от мрачната бесовска злоба и придобил защита от агаряните по молитвите на света Агрипина. Когато агаряните нападнали града, където се намирала църквата на светата мъченица, и се осмелили да го завоюват, били предадени на крайна погибел.

Всички болни и прокажени, които идвали с вяра при честния гроб на мъченицата, получавали изцеление на всички недъзи по нейните молитви.